Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Orm i trädgården på Gotland. Men vilken?

Hasselsnoken, Coronella austriaca, är en av våra mest exklusiva reptiler som förekommer sällsynt och lokalt i södra Sveriges kustband och på Öland och Gotland. Den är också sparsmakad – favoritfödan är ödlor och andra ormar. Eftersom hasselsnoken är ganska lokal och kräver varma, litet öppna miljöer är den rödlistad som sårbar (VU). En mycket exklusiv trädgårdsgäst, med andra ord! Bilden är tagen av Mats Österberg

Vi såg precis en orm ringla igenom trädgården där vi bor på Västergarn på Gotland. Observationen gjordes den 3 augusti på den sena eftermiddagen. Vi har olika åsikter om ormens längd, men uppskattar den till 60-75 cm, smal och med en brunbeigegrön nyans. Har ni någon uppfattning om vad det kan vara för art?

På Gotland kan vanlig snok, även kallad vattensnok, ha flera olika utseenden. Somliga är helsvarta. Andra individer är brunaktiga med mörkare fläckar på kroppen, men dessa brunaktiga individer har i princip alltid gula eller (speciellt på Gotland) orange nackfläckar, vilket ormen på bilden saknar. Därför torde det röra sig om en hasselsnok, vilken också är brunaktig med mörkare bruna fläckar, eller ibland diffusa ränder, längs kroppen. Storleken stämmer också bra med hasselsnok. En huggorm hade haft tydligare zick-zackmönster och sett litet kraftigare ut. På Artportalens informationssajt Artfakta kan man se att flera hasselsnokar rapporterats från Västergarnstrakten.

– Björn Lardner, gästexpert

november 2, 2022

Inlägget postades i

Djur Miljö