Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Om myggor

Gula febern-mygga, Aedes aegypti.

Lider fruktansvärt varje sommar av myggbett och har en del frågor om detta. Pågår det forskning om myggor? Varför drabbas jag och inte övriga familjen? Vad är det som lockar med mitt blod? Jag reagerar också oerhört på myggbetten. En djävulsk klåda med stora svullnader. Det är i den egna trädgården som odjuren finns. Särskilt en liten, några mm lång eländig sak. Kan inte gå ut i trädgården utan att hänga en Thermacell om midjan. Att vistas i skogen eller åka åt Norrland till är inte att tänka på. Det finns inget medel som hjälper när man väl är stucken. Har både antihistamin och stark cortisonsalva. Det enda som hjälper är is. Svårt att ha nattetid dock!

Snälla, finns det hopp?

Jag det pågår forskning om myggor, inte minst eftersom många arter sprider sjukdomar. Olika personer är olika attraktiva för mygg och andra blodsugare. Delvis kan det förklaras med att vi helt enkelt luktar olika och det pågår mycket forskning om vilka ämnen som har betydelse. Ännu så länge finns det dock inget enkelt svar.

Likaså reagerar människor väldigt olika på, vilket hänger ihop med att vi alla har något olika immunförsvar. Olika former av myggnät och repellenter är fortfarande det som gäller för att skydda sig och sedan att försöka klia så lite som möjligt för att inte förvärra klådan.

Hopp?

-Olle Anderbrant

september 7, 2018

Inlägget postades i

Djur