Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Om getingar

Vanlig geting, Vespula vulgaris. Bild tagen av Frank Hornig.

Jeg holder på med et kunstprosjekt om getingar og behøver litt faktakunnskap om de som jeg håper dere kan hjelpe meg med å svare på!

Var det ekstra mange sommeren 2018?

I så fall, hva skylles dette?

Er det bra/dårlig?

Behøver vi de?

Har klimaendringene gjort det bedre/verre for getingara?

Når på sesongen dør de? Og hvor dør de?

Hvordan påvirker de dyreriket samt oss på jorden?

 

Jag sysslar visserligen inte med getingar utan med bin, men jag kan ge dig mina erfarenheter:

Getingar tycks altid gynnas av varma soliga perioder. I juni verkade det som de skulle bli väldigt många, men värmen och torkan fortsatte hela juli och då gick alla mina getingbon (5 stycken på tomten på olika ställen) i stå och blev helt tömda på getingar. De bara försvann och jag tolkade det som att de inte hittade tillräckligt med föda. De behöver småinsekter till sitt yngel i form av mygg, flugor m m. Sådana försvann också successivt under den torra perioden. Jag bor i mellersta  Skåne.

Getingar fyller sin funktion och jag är rädd om dom, för de fångar som sagt en mängd småinsekter som kan vara skadliga eller irriterande. Sen ger de sig gärna på mogna frukter av olika slag och det kan ju vara lite negativt. Vår stora bålgeting har klarat sig bättre, för den fångar även honungsbin, som det inte är brist på med mina 12 bisamhällen i trädgården. Bålgetingarna flyger fortfarande idag.

Min gissning är att den ökande genomsnittstemperaturen gynnar de flesta getingarter. Vi har i Sverige ett 60-tal arter.

De dör när det blir för kallt att driva upp nytt yngel (som kräver rätt hög temperatur i boet) eller när maten (småinsekterna) tar slut. Drottningar övervintrar, men de flesta getingar lever bara max ett par månader.

Deras påverkan är som ovan sagts och de är goda rovdjur på småinsekter och snyltare på sötsaker. Människor rör de inte om inte vi rör deras bon, för då försvarar de sig tappert. Bålgetingen är fredligast och är mina favoriter. Deras stick känns men är inte farliga om man inte är allergisk, för då kan ett stick vara dödligt. Ett stick ska behandlas snabbt med t ex lite lös honung (eller lite upplöst socker) som stryks på runt sticket. Då sugs giftet osmotiskt ut ur huden och efter några timmar känns det inte längre.

-Bengt Nihlgård

oktober 4, 2018

Inlägget postades i

Djur