I holken på kolonilotten byggde en familj blåmesar bo i våras. Jättekul. Men det verkar som om det är två hanar o en hona. Kan det vara det?
Blåmesar anses vara socialt monogama, det vill säga att det bara är en hona och en hane som i par hjälps åt att föda upp ungarna. Blåmesen är dock otrogen med jämna mellanrum. Det brukar oftast handla om att en hane parar sig med grannhonan när hennes sociala partner inte ser. Studier har visat att det är handlar mycket om huruvida tillfällen uppstår. Bland annat har forskarna sett att det blir fler ”utomäktenskapliga” parningar om det finns fler fågelholkar på samma yta. Andra fåglar är mer vanemässigt ”polygama”, där en hane har flera olika honor samtidigt. I de fallen är det dock mer regel än undantag att de olika honorna har olika bon, men jag har själv bland annat sett häckningar av svartvit flugsnappare där två hanar matar i i samma holk.
Trots att jag studerat blåmesar under många år har jag aldrig själv varit med om att det varit flera hanar i samma holk, men det finns en del rapporter som visar att det kan ske. På samma sätt händer det ibland, om än mycket sällsynt, att två blåmeshonor ligger på ägg i samma holk. I alla sådana fall, liksom i ditt, vore det roligt att ta reda på mer om det inbördes släktskapet mellan de närvarande föräldrarna och ungarna i holken för att se om det ger några ledtrådar till varför till synes ovanliga beteenden uppstår.
– Andreas Nord