Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Odla probiotika hemma?

Lactobacillus acidophilus, en ”probiotisk” bakterie. Bilden tagen av Bob Blaylock.

Går det att föröka probiotika, alltså goda bakterier på ett enkelt sätt hemma? Jag har köpt en typ av probiotika som är frystorkad ( det är ett par olika typer av mjölksyrebakterier i produkten). Enligt instruktionen kan man strö den över maten eller hälla i en dryck. Jag skulle vilja föröka mängden goda bakterier i varje dagsförpackning och på så sätt få större effekt på tarmfloran, t ex genom att låta dem växa till sig i ett lämpligt substrat (helst glutenfritt). Vad vore ett lämpligt substrat – helst ett som finns lättillgängligt. Vilken temperatur rekommenderas, och tid? Ett alternativ är förstås att äta probiotikan som vanligt och att äta mat med mycket fibrer (resistent stärkelse, betaglukaner, inulin, och pektin… ). I (grov-) tarmen ska sedan de goda bakterierna kalasa på dessa fibrer och ha god tillväxt.

Att föröka själv är svårt för att du kan få tillväxt av skadliga mikroorganismer. Recepten är normalt industrihemligheter. Dock, probiotika som säljs är ofta vanliga surkålsbakterier (Lactobacillus). Bättre, billigare och godare är att göra egen surkål, surgurkor etc. och äta råa. Det finns flera böcker med bra recept i ämnet.

-Allan Rasmusson

Jag skulle inte rekommendera enskilda individer att försöka odla probiotiska bakterier hemma. Förutsättningarna att i en hemmamiljö odla dessa bakterier på ett kontrollerat sätt är små, och risken för att andra (eventuellt sjukdomsorsakande) bakterier “smittar” din odling är stor. Det kan därmed finnas säkerhetsrisker med att sedan förtära din odling.

-Gästinlägg av Fredric Carlsson, Universitetslektor i Molekylär cellbiologi

mars 13, 2018

Inlägget postades i

Svampar och mikroorganismer