
Vad är detta? Ca 1 cm långa, fanns i massor (det kryllade!!!) under barken på en tall i Sörmland idag. Är det ett skadedjur och vad gör man då i så fall?
Detta är ett riktigt nyttodjur! Bilden visar en skalbagge som på svenska kallas för myrbagge. Dess vetenskapliga namn är Thanasimus formicarius. Den hör till familjen brokbaggar (Cleridae), som är en ganska liten skalbaggsfamilj i Sverige.
Varför är den ett nyttodjur då? Både larven och den vuxna skalbaggen lever av barkborrar och andra trädborrande små skalbaggar. Den ljusröda larven hittar man i larvgångarna av barkborrelarver, medan det vuxna djuret jagar barkborrar (och parar sig) på trädstammar. Det är ett vanligt djur, som man särskilt ofta ser i timmerhögar (där dess öde är tämligen beseglat eftersom äggen och larverna förstörs innan nästa generation är kläckt – gäller många vedlevande insekter).
Att du fann djuren i sådan mängd under tallbark, och i en sådan mängd du beskriver, får mig att tro att det kan handla om nyckläckta vuxna djur som väntar på att ge sig ut i vårsolen (även om det spontant känns lite sent för det). Djuret är som sagt vanligt, men jag har åtminstone aldrig själv sett någon massförekomst av den typ du beskriver.
-Andreas Nord