Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mossors livscykel

Mossa fran Svalbard. Bilden tagen av Andreas Weith.

Vad innebära mossans livscykel för genetiken?

Det var en bra och intressant fråga, som visar att du tänkt till lite grand!

Mossor är generationsväxlare, vilket innebär att de har skiftar mellan två olika generationer som ser olika ut. Alla landväxter är generationsväxlare, men mossor utmärker sig genom att den dominerande generationen är haploid vilket innebär att finns endast en uppsättning kromosomer i varje cell. De flesta andra växter har en dominerande diploid generation. Det vi uppfattar som mossor på marken i skogen är alltså den haploida generationen, som också kallas gamofytgenerationen eftersom den producerar könsceller = han- och hongameter. Efter befruktning utvecklas den diploida sporofytgenerationen som sitter fast på honindividet. I sporkapseln bildas sporer efter reduktionsdelning så att sporerna som bildas är haploida.
 
Livscykeln får en del speciella genetiska konsekvenser:
 
• Eftersom det bara finns en kromosomuppsättning i den dominerande fasen av livscykeln så kan inte anlag vara dominanta eller recessiva, utan alla anlag uttrycks. Det betyder att anlag som är fördelaktiga i en viss miljö kan slå igenom mycket snabbare än hos en diploid organism.
• Vid självbefruktning – då han- och hongameter bildade från samma individ förenas – får sporofyten två identiska uppsättningar av kromosomer och alla sporer som bildas efter meiosen blir identiska. Detta är en extrem form av inavel.
• Alla spridningskroppar (sporer eller olika typer av fragment eller groddkorn bildade av gamofyten) är haploida och bär därför bara en enda uppsättning av anlag. 
 
Man har länge spekulerat om vad livscykeln har för effekt på mossornas genetiska variation och en del har menat att mossor skulle vara genetiskt utarmade och evolutionärt . De flesta studier visar att mossor inte avviker påtagligt från andra organismer i detta avseende, men det finns stora skillnader mellan arter som inte i första hand har med livscykeln att göra.
 
-Gästinlägg av Nils Cronberg, mossexpert
februari 12, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade