
Vi är en grupp elever från årskurs tre på Bromma Gymnasium som nu påbörjat vårt gymnasiearbete. Vårt gymnasiearbete handlar om mörkerseende och vi har några frågor vi undrar ifall du kunde hjälpa oss med.
• Hur skiljer sig människors mörkerseende från djurs?
• Kan man förbättra sitt mörkerseende, om ja, hur?
• Kan man förbereda sin kropp att se bättre i mörker?
• Hur påverkas synligheten hos objekten vid mörkerseende, om färgen på objektet varierar?
• Har man lika bra mörkerseende på vänster som höger öga?
Mörkerseendet skiljer sig mycket åt beroende på vilken djurart man syftar på. Alla djurs syn blir sämre ju mörkare det är, men hur mycket synen försämras vid svagt ljus varierar mellan olika djurarter. Nattaktiva djur ser generellt bättre på natten än dagaktiva djur. Människan är ett dagaktivt djur och har därför inte så bra mörkerseende som vissa andra djur har. Katt är ett nattaktivt djur och i fullt dagsljus är kattens synskärpa ungefär 6 gånger sämre än vår, men en stjärnklar natt är det katten som ser bättre än vad vi gör.
Generellt gäller att djur med färgseende förlorar denna förmåga i svagt ljus. Så gör även vi, men det finns nattaktiva djur som t.ex nattsvärmare (en grupp nattfjärilar) som ser färg i svagare ljus än vad människor kan.
Mörekerseendet skiljer sig sällan så mycket mellan olika individer. Men det finns medfödda och ovanliga fel på ögonen som kan ge mycket sämre mörkerseende. Det är heller inte så mycket vi kan göra för att se bättre. Tydlig brist på A-vitamin ger sämre mörkerseende, men sådan brist är ovanlig. Det bästa man kan göra för att förbereda sig för mörkerseende är att inte utsätta ögonen för ljus. I svagt ljus eller mörker ställer ögonen om sig till mörkerseende och mängden ljuskänsligt rhodopsin ökar under de första 10-20 min i mörker.
I mörker använder vi stavarna i näthinnan, och dessa är känsliga för blågrönt ljus. Det betyder att blågröna objekt är relativt ljusa, medan gula eller röda objekt kommer att framstå som mörka.
Mörkerseendet brukar inte skilja mellan vänster och höger öga, såvida man inte har någon skada eller sjukdom på det ena ögat.
-Dan Nilsson