Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier, Lactobacillus. Bilden tagen av Janice Carr.

Överlever mjölksyrebakterierna frysning? Om man tar bibröd från pollenramarna , är det bättre att äta det färskt ? Vad är det för nytta med pollen för mig, om jag tar lite varje dag ? Har samlat i pollenfälla hos mina samhällen.

Mjölksyrabakterier tål visst frysning. Men vad gäller bibröd från pollenramarna så ska man veta att mjölksyrabakterierna är i gång endast några dagar efter det att pollencellen täckts av honung. Sedan dör de, men deras ”nyttiga” produkter finns kvar. Förutom det så är ett resultat av deras närvaro att de ganska hårda pollenskalen luckras upp, så att proteinet i spermierna inuti blir lättare tillgängligt för bilarverna. Annars utnyttjas bara en liten del av proteinet.

Samma sak gäller om du äter lite pollen varje dag. Det är inte mycket av det proteinet som man kan tillgodogöra sig ifrån sådant insamlat pollen som inte fått pollenskalen uppluckrade. Viss nytta lär det vara trots allt, sägs det.

Men du ska alltså inte tro att mjöksyrabakterierna lever i det bibröd du plockar fram (ev. slungar fram) från pollenramarna om det inte är väldigt färska pollenramar.

-Bengt Nihlgård

oktober 31, 2017

Inlägget postades i

Svampar och mikroorganismer