Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mineraler i växter

Gröna bönor, Phaseolus vulgaris. Bilden tagen av wanko.

Jag undrar över mineralinnehåll i växter. Det sägs ju att t. ex. Persilja innehåller järn. Men gäller det oavsett var persiljan är odlad? Jag har alltid trott att växten tar upp det från marken, men alla jordar innehåller väl inte järn? Vidare funderar jag på om järnet är essentiellt för växten, växer det t. ex. inte Persilja om järn saknas? Tänker att om man ska odla hemma i fönsterkarmen så måste man kanske ha koll på mineralinnehåll i jorden om det ska bli näringsrika grönsaker, eller?

Alla växter, liksom de flesta djur och i alla fall vi däggdjur, behöver järn. Växterna behöver inte så mycket, men det är nödvändigt för rätt många processer i dem. Får de inte fatt i tillräckligt med järn så blir det gula bristfläckar på bladen; de kan alltså inte bilda klorofyll om de järn saknas! Även olika andra omsättningsprocesser i bladen, t ex omhändertagande av syrgas, kräver lite järn. Och järn finns i de flesta mineraljordar. Vanligt stenmaterial innehåller nästan alltid lite järn, ibland mycket så man utvinner järn ur det. Och visst kan därför järn-innehållet i marken variera; vissa mineraljordar väldigt mycket, medan torvjordar kan ha väldigt lite i sig. Och vissa växter tar upp mer järn än andra. Persilja hör förvisso till dem som tar upp rätt mycket järn, men det finns nästan lika mycket eller mer i fullkornsmjöl och fullkornsflingor av olika slag.
 
-Bengt Nihlgård
april 15, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade