Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mineraler i växter

Spenat, Spinacia oleracea. Bilden från Shutterstock.

Jag undrar över mineralinnehåll i växter. Det sägs ju att t. ex. Persilja innehåller järn. Men gäller det oavsett var persiljan är odlad? Jag har alltid trott att växten tar upp det från marken, men alla jordar innehåller väl inte järn? Vidare funderar jag på om järnet är essentiellt för växten, växer det t. ex. inte Persilja om järn saknas? Tänker att om man ska odla hemma i fönsterkarmen så måste man kanske ha koll på mineralinnehåll i jorden om det ska bli näringsrika grönsaker, eller?

Alla gröna bladgrönsaker är bra källor till järn, och om de odlas i Sverige har de normalt inte brist på järn. Detta eftersom vi har gott om järn i berggrunden och jordarna är normalt sura till neutrala. Järnbrist är typiskt ett problem i basiska jordar, då järnet är svårlösligt vid högt pH. Järnbrist sysns typiskt som blekhet hos blad (kloros). Se t ex https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_deficiency_(plant_disorder).

Järn behövs av nästan alla organismer för en uppsjö av reaktioner.

-Allan Rasmusson

maj 15, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade