Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Mer om spettpapegojor

Gulbröstad spettpapegoja, Micropsitta meeki. Bilden från Handbook of the birds of the world.

Tack för svaret om spettpapegojan! Hälsa till Andreas Nord och tacka från mig! Jag blev jätte-glad för att få veta så mycket om dem. Jag har tagit med mig texten om spettpapegojan till skolan. Jag ska få berätta om spettpapegojorna för min klass. Det är några fler saker jag undrar över. Hur klarar de sig från fiender när de bor i termitstackar? De måste bo ganska lågt ner, tror jag. Spettpapegojan som de fångade i en tygpåse i tv-programmet jag såg, hittade de i ett hål. Hur kan de klara sig där? Hur många sorters papegojor finns det i världen och vilken sort är störst?

Så roligt att du uppskattade svaret! 

Jag skulle nog tänka mig att boet antingen finns i en övergiven stack (”hög” är nog ett bättre ord, eftersom termiter bygger bon som mest ser ut som stor, hård jord- eller lerhög). Alternativt så kanske boet ligger ganska ytligt i stacken, där det mest är ett jordlager och inte så särskilt mycket gångar. Det är osannolikt att de bor mitt bland termiterna – då skulle nog spettpapegojans bo snabbt bli invaderat och förstört. 

Att bo i hål kan vara lite säkrare än att inte göra det när det kommer till rovdjur. Det är svårare att nå fåglar som bor inuti någonting än fåglar som har sitt bo alldeles öppet. Det är samma sak för fåglar som finns hos oss: alla arter som gärna bor i fågelholkar, t.ex. blåmes, talgoxe, rödstjärt och svartvit flugsnappare, bor ute i skogen i olika hål i träd. Det gör även många större fåglar, t.ex. många ugglor och vissa änder.

Det låter som att den spettpapegoja de visade upp i programmet kanske fångades inuti sitt bo. Det kan t.ex. vara ett hål i ett träd (vissa spettpapegojor bor i trädhål) eller ett hål i en termitstack i ett träd (men det ser mer ut som en stor, mörk, klump, och inte alls som en myrstack du hittar i skogen i Sverige). Det är inga problem för fågeln att klara sig där, så länge det finns lite ventilation så att det kommer in nytt syre. Många olika fåglar bor i hål, men de är såklart där bara när de har ägg eller ungar, och ibland för att sova. Annars flyger de omkring utomhus och letar mat och partners. 

Det finns knappt 400 olika arter av papegojor i världen. Man delar in de i tre olika grupper: egentliga papegojor (t.ex. spettpapegojor, arapapegojor), kakaduor (t.ex. nymfparakit) och maoripapegojor (finns bara tre nu levande, alla på Nya Zeeland; kea, kaka, och kakapo) (Maori är Nya Zeelands ursprungsbefolkning, och alla namnen är på maoriernas språk). 

Världens största papegoja, om man bara tänker på längden, är hyacintaran (hyacinth macaw; Anodorhynchus hyacinthinus). Den mäter omkring hela 1 m från näbb till stjärt och väger omkring 1,5 kg. Den finns i några få, utspridda, populationer i centrala Sydamerika (Brasilien, Paraguay, Bolivia) men den har drabbats mycket, mycket negativt av skogsavverkning och att man fångat många fåglar för att sälja i djurhandeln. Man uppskattar att det nu finns omkring 4300 vuxna hyacintaror i världen, och man jobbar hårt för att försöka bevara dem. 

Världens tyngsta papegoja är den mycket sällsynta ugglepapegojan (kakapo, Strigops habroptila) som väger upp till 4 kg som vuxen. De kan inte flyga, är aktiva på natten (därav namnet) och häckar i hål i marken. De finns numera bara kvar på några få öar utanför kusten på Nya Zeelands sydö. Tidigare var fågeln spridd över hela Nya Zeeland, men den började minska när ögruppen blev befolkad (på grund av jakt och införda rovdjur). I modernare tid har de största förändringarna skett i takt med att Nya Zeeland koloniserades av britterna och man förde med sig katter, hermeliner och råttor som spritt sig i naturen. Eftersom Nya Zeelands fåglar utvecklats utan några landlevande rovdjur har de varit mycket hårt ansatta för olika djur som kommit med kolonisatörerna och därefter rymt. Många arter har helt försvunnit eller minskat kraftigt. För ugglepapegojan har särskilt katter och hermeliner – som alltså överhuvudtaget inte har i den nya zeeländska naturen att göra – varit särskilt problematiskt. Man jobbar stenhårt för att bevara denna karismatiska papegoja, bland annat genom att se till att det inte finns några rovdjur alls på de öar där den finns kvar. Man har också flera olika program för att övervaka och underlätta häckningen, och man känner i praktikten till allt om precis alla ugglepapegojor som finns i världen. Det är kanske inte så konstigt – just nu finns det bara 147 ugglepapegojor kvar!! Det gör den till en av världens mest sällsynta fåglar, men tack vare ett stort engagemang ser det ut som att man kommer att lyckas med att rädda fågeln undan utrotning.

-Andreas Nord

februari 20, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade