Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Maternella effekter

En mulåsna.
En mula.

Jag har läst att en mula är mer lik en häst och att en mulåsna är mer lik en åsna. Om en förälder är häst och en är åsna borde inte slumpen då avgöra om avkomman blir lik mamman eller pappan eller finns det andra genetiska lagar som är inblandade vid korsning mellan två arter.

Jag vet inte om det är sant, men jag har ofta hört att stoets storlek påverkar fölets storlek. Se’n påverkar ju stoet, oberoende av art, fölets beteende, men det är ju en annan sak.

– Bodil Enoksson

Det låter väl rimligt att foster-miljön, dvs häst-livmoder eller åsne-livmoder, påverkar tillväxt mm.

– Jörgen Ripa

Att avkommans egenskaper påverkas av fostermiljön är ett välstuderat fenomen som kallas för maternella effekter. Det förklarar förmodligen en stor del av skillnaderna man ser mellan mula (där mamman är häst och pappan åsna) och mulåsna (där mamman är åsna och pappan häst). Men det kan också finnas andra genetiska förklaringar. Hos däggdjur präglas generna beroende på vilken föräldrar de kommer ifrån och detta påverkar genuttryck (vissa uttrycks mer och andra mindre om de kommer från mamman eller pappan). Det kan också finnas dominans av vissa genvarianter över andra som påverkar hur en hybrid ser ut. Det är faktiskt vanligt att hybrider kan te sig olika beroende på vilken art som är mamman och vilken som är pappan.

– Jessica Abbott

 

juli 14, 2016

Inlägget postades i

Djur Evolution