Kan man säga att det ekologiska kretsloppets behov och människans behov är gemensamt eller går tvärs mot varandra?
Frågan du ställer kan man titta på från flera synvinklar. Antingen så ser man människan som en del av det ekologiska kretsloppet, och i sådana fall så är ju allting vi gör ’naturligt’ så att säga och våra behov får räknas in liksom behoven av alla andra arter. Sedan konkurrerar vi om tillgångar och utrymme med varandra och man kan egentligen inte skilja våra behov från det ekologiska kretsloppet.
En annan vinkel är att vi står utanför det ’naturliga’ ekologiska kretsloppet, eftersom vi har så otroligt stor påverkan i jämförelse med alla andra arter. I sådan fall så får man nog säga att människans behov inte går i linje med kretsloppet, snarare är det så att vi har ett ansvar för att bevara naturen, då det endast är vi som kan göra det genom att begränsa hur mycket vi påverkar. Problemet med detta är att det egentligen är ett politiskt beslut, man jämför ekologiska värden, som bevarad natur och de ekologiska kretsloppen med ekonomiska värden, dvs industrier, jord- och skogsbruk vägar och andra kommunikationer. Alla dessa ekonomiska värden ger ju pengar vilket de ekologiska ofta inte gör. För att människans behov skall överenstämma med de ekonomiska så måste man nog komma på sätt att få lönsamhet i tex jordbruket samtidigt som man inte ’stör’ det ekologiska kretsloppet. Det finns en hel del teorier om hur man skall kunna göra detta men det finns få storskaliga exempel som fungerar. Vad vi kan göra är att försöka påverka politiker att tänka i denna riktningen mer än de gör idag. Jag tror att jag har svarat även på din andra fråga nu.
Jag måste nog påpeka att mycket av det som jag säger här är mina egna synpunkter, då det inte finns någon här på Ekologihuset i Lund som direkt sysslar med dessa frågor, även om jag tror att de flesta tänker som jag.
– Från frågearkivet