Jag undrar hur mandel sprids naturligt. Plommon etc. har en söt frukt som lockar till sig djur att äta av frukten så kärnan ibland sväljs på samma gång osv., men mandel har bara ett hårt skal.
Mandelfrukter sprids med gnagare och större fåglar, speciellt kråkfåglar. Det mesta tyder på att fåglar plockar mogna frukter direkt från träden och bär dem med sig till ställen där de i lugn och ro bearbetar det hårda fruktskalet för att komma åt det energirika fröet (själva mandeln), såvida skörden inte läggs i ett gömställe för senare hantering. Även om många mandlar äts upp kommer en viss andel att klara sig – och bidra till växtens spridning – som en följd av att fåglar tappar frukter på vägen, inte lyckas öppna dem, eller kanske rentav ratar vissa mandlar för att de innehåller alltför stora mängder av glykosiden amygdalin (som frigör giftig och illasmakande blåsyra, speciellt märkbar i sorten bittermandel). Vad gäller gnagarna så fungerar nog dessa främst som ”sekundära spridare” genom att bära med sig mandelfrukter som tappats eller lämnats kvar av fåglarna. Alla dessa faktorer bidrar till mandelns naturliga spridning men förklarar också hur odlad mandel på mycket kort tid kunnat kolonisera och naturaliseras på övergivna marker utanför odlingar i västra Medelhavsområdet.
– Stefan Andersson