Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Looping

USAs Blue Angels som manövrerar. Bilden tagen av Ryan J. Courtade.

Ett flygplan kan ju göra en looping, men jag har aldrig sett en fågel göra det. Varför?

Jag har sett korpar flyga upp-och-ned (samtidigt som de ”skrattar”)! Visserligen bara korta sträckor, det är väl mer som om de vänder sig, men de snurrade faktiskt ett varv.

-Lars Lundqvist

Det korpar gör skulle på flygplansspråk kallas en roll, det vill säga de roterar sidledes runt sin tyngdpunkt. Korpar är väldigt bra på det och gör det gärna, gissningsvis fyller det någon funktion för interaktionen inom paret. Om jag inte missminner mig så kan de antingen stanna kvar på rygg en liten stund och sedan rotera tillbaka i motsatt riktning, eller fortsätta rotationen åt samma håll.

En roll är dock inte särskilt utmanande rent aerodynamiskt eftersom rotationen sker runt tyngdpunkten och flygriktningen förblir oförändrad. De ”faller” helt enkelt medan de gör manövern. En loop ställer däremot betydligt högre krav på drivkraft och vingens vridstyvhet eftersom fågeln/planet måste accelerera för att få tillräcklig lyftkraft för att övervinna både luftmotståndet och gravitationen under stigningsfasen.

Jag skulle gissa att fåglar som är anpassade för att jaga insekter i aktiv flykt (tex svalor) har bäst grundförutsättningar för att rent teoretiskt kunna göra en loop. Svalor gör ju tex ofta plötsliga, branta stigningar för att fånga ett byte. Problemet är väl bara att de sällan eller aldrig har anledning att fortsätta manövern och göra en hel loop efter att de stigit ca 90 grader. Man ökar helt enkelt inte chansen att fånga byten på det sättet.

-Viktor Nilsson

september 28, 2018

Inlägget postades i

Djur