![Komposterade matrester. Bilden kommer ifrån Kessler Photography.](https://www1.biol.lu.se/fraga/wp-content/uploads/2013/07/Real_Compost-300x200.jpg)
Vilka åtgärder ska man vidta för att det inte skall bildas växthusgaser under kompostering som ökar på växthuseffekten, ska man bara kompostera grönt? Jag menar att det är lika illa för växthuseffekten om komposten förgasas på komunens sopptippar som hemma hos folk i allmänt. Vi komposterar själva hemma, fast endast det från växtriket p.g.a. att vi inte vill locka till oss gnagare.
Vid kompostering bryts organiska ämnen ner i mindre beståndsdelar. Näringsämnen samlas i mullen, vatten avges genom vattenånga till marken och koldioxid avges till atmosfären. Detta kan man inte göra något åt, och precis som du säger är det likadant var man än komposterar eller förbränner det organiska materialet. Ungefär lika mycket kol som krävdes för att ”bygga upp” kompostmaterialet kommer att avges vid komposteringen. …så kompostera mera!!!
– Från frågearkivet