Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Könsbestämning av grodor

Vanlig groda, Rana temporaria. Bilden tagen av Bill och Sam Lionheart.

Detta med att könsbestämma grodor, jag har kommit fram till att honorna är större, hannarna låter som gäss i parningstid, men om jag bara har en groda hur då se om det är en hona eller hane?

Det är ganska knepigt att könsbestämma grodor (det vill säga svanslösa groddjur). I regel är det som du säger att honorna är längre än hannarna, men det har man kanske ingen nytta av om man bara har ett djur i handen. Under parningssäsongen, mars – juni varierande mellan arter och var i Sverige de leker, har hannarna som regel så kallade brunstvalkar på fingrarna, samtidigt som frambenen kan vara kraftigt uppsvällda. Hos vissa arter kan man också se hannarnas mörkt färgade  strupsäckar avteckna sig genom huden vid strupen. Hos åkergroda kan vissa hannar bli blå under lekperioden, men det är nog också den enda könsbetingade färgvariationen bland svenska grodor.

Det finns en väldigt trevlig app, utvecklad av naturskyddsföreningen, som kan laddas ner på: www.naturskyddsforeningen.se/kvack

Där finns de olika arternas ljud inspelat och där kan man lära sig att skilja de svenska arterna åt på ljudet. Det är enbart hannarna som spelar.

-Lars Lundqvist

februari 5, 2018

Inlägget postades i

Djur