Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Koltrastarna har byggt bo i båten! Vad ska jag göra?

Koltrasten, Turdus merula, bygger gärna bon alldeles i människans närhet. Det gör den ganska hårt ansatt, särskilt i stadsmiljöer där det förutom olika slags rovdjur kan uppstå konflikt när koltrasten valt att lägga ägg på en mindre lämplig plats. Just de här koltrastarna byggde sitt bo på vår frågeställares båt. Det kommer försena sjösättningen en smula, eftersom det är förbjudet enligt lag att störa häckande fåglar.

Några koltrastar har byggt bo i vår båt. Detta märkte vi igår när vi skulle göra klart båten för sjösättning. Igår gick det bra, men pappa koltrast var stressad runt oss. Hur gör vi nu? Det finns mycket skog runt båten. Ska vi försöka flytta boet? Och vad är då en bra plats? Jag älskar koltrasten och vill så gärna hjälpa!

Jag förstår att detta är en uppenbar konflikt för er, men på rent juridiska grunder har ni inga möjligheter att flytta fågelboet eller att på annat sätt störa ut fåglarna. Det finns förvisso fåglar som omfattas av undantag vid allvarliga störningar (fiskmås, till exempel) där det är lagligt att avbryta en pågående häckning, men koltrasten hör inte hit. Rent praktiskt vore det också svårt att flytta boet utan att avbryta häckningen – många fågelarter är som allra mest känsliga just under ruvningsperioden så sannolikheten att honan överger äggen om boet nu är på en annan plats är stor. En annan praktisk svårighet är att fåglarna väljer vad de tycker är en lämplig boplats baserat på väderstreck, skydd för regn och vind, och skydd från rovdjur. Genom att flytta boet väljer vi åt fåglarna och det blir sällan bra. Dessutom visar vi för allehanda rovdjur som skator och katter var boet finns.

Jag hade därför låtit detta utspela sig på naturlig väg. En koltrast lägger ett ägg om dagen tills kullen är färdig, och sedan ruvar honan ensam i 12-13 dagar. Ungarna stannar sedan i boet i 13-14 dagar, där de matas av båda föräldrarna. Detta försenar såklart era sjösättningsplaner, men å andra sidan får ni förmånen att följa en fågelhäckning på närmare håll än de allra flesta. Koltrastar är ganska vana vid människor eftersom de ofta häckar i vår omedelbara närhet, och därför tror jag att det inte kommer vara några större konstigheter för er att arbeta i eller omkring båten under de kommande veckorna, med lämplig hänsyn förstås.

Vi har skrivit om flytt av koltrastbon på vår blogg Fråga en Biolog tidigare, och mer om koltrastar på besvärliga platser här.

– Andreas Nord

juni 29, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *