Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Klarar svanarna vintern, nu när det blivit is?

Stor mängder knölsvanar, Cygnus olor, samlas varje vinter i Lommabukten i sydvästra Skåne. Den här bilden tog Eva Ahnborg Svensson i Vikhög i slutet av januari. Svanar är överlag tuffa fåglar som klarar vintern bra, såvida de hittar tillräckligt mycket mat. Om de inte gör det, till exempel när isen lägger sig, brukar de vara skickliga på att hitta öppet vatten i närheten eller längre bort.

Jag tittar ut och ser två svanpar i sjön. De äter, men har svårt ta sig fram genom nyisen. De skall väl ha flugit iväg vid det här laget? Ska jag kontakta någon som kan rädda dem?

Det finns ingen anledning till oro. Svanar är tuffa fåglar som utan större problem kan flyga eller promenera till öppet vatten eller andra platser där det finns mat om de behöver. Så länge de äter ordentligt, och det verkar de ju göra baserat på din beskrivning, kommer allt att gå bra. Om isen blir för tjock för svanarna kommer de helt enkelt att flyga till en mer lämplig plats. Många svanar stannar faktiskt hos oss hela vintern, även ganska långt norrut. Det bygger såklart på att de kan hitta tillräckligt mycket föda för att värma kroppen, men så länge de gör det så är vinterkylan som sådan inget problem för dem.

Vi har skrivit mer om svanar på vintern flera gånger tidigare, till exempel här, här, här, här, här och här.  Där berättar vi mer i detalj om vilka olika avväganden svanarna behöver göra när sommar går mot vinter, och hur de påverkas av kyla, is och snö.

Som sagt – ingen anledning till oro här. Detta klarar svanarna bra på egen hand!

– Andreas Nord

december 21, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi