Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kommer svanen klara vintern i nordligaste Bottenviken?

Knölsvanar, Cygnus olor, övervintrar i stora mängder i södra Sveriges kustband, just här utanför VIkhög i Skåne. Längre norrut klarar sig svanarna också bra, såvida de har tillgång till öppet vatten där de kan hitta föda. Kylan som sådan är sällan ett problem för fåglar, förutsatt att de finner nog med bränsle att elda upp kroppen med. Bilden är tagen av Eva Ahnborg Svensson i slutet av januari 2021.

Jag såg en svan igår på juldagen, i Piteå i Norbotten. Den flög över talltopparna när jag var ute i skogen med hunden. Vi har 3 dm snö och idag är det -15 grader och det kommer säkert att bli än kallare framöver i januari. Det finns inte så många ställen kvar där det finns öppet vatten. Har den någon möjlighet att klara sig? Det verkade vara en ung svan.

Så länge svanen kan hitta tillräckligt med mat, antingen i öppet vatten eller annorstädes, menar jag att den har goda chanser att klara sig. Det hade såklart varit lättare för den längre söderut, men är den bara i god kondition bör den ha förutsättningar att kunna finna en plats där dessa behov kan tillgodoses även om det blir kallare.

Kyla är egentligen sällan ett problem för fåglar. Visst måste de ”elda mer i kaminen” för att hålla sig varma när det är kallare ute, men om de bara hittar tillräckligt med bränsle för ändamålet brukar det gå bra. De allra flesta fåglar har faktiskt en enorm överkapacitet i förhållande till att producera kroppsvärme. Det händer såklart att en hittar döda fåglar om vintern. När det sker är det väldigt sällan bara kylan som är boven i dramat. Oftare är den avgörande faktorn brist på mat (= fågeln kan inte värma upp sig när den inte har nog med ved att lägga på brasan) eller så kan olika sjukdomar förklara dödsfallet. Just nu sker till exempel stor spridning av fågelinfluensa på flera håll i Europa.

– Andreas Nord

februari 3, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade