Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Kan det vara små fästingar?

I Sverige har nästan 20 olika slags fästingar påträffats, men bara 10 av dem räknas som bofasta och reproducerande i landet. Alla har flera olika livsstadier med mer eller mindre distinkt utseende. De börjar sitt liv som ägg, kläcks till små larver, blir sedan nymfer, för att till slut bli vuxna. Fästingarna har olika värddjur under sina olika livsstadier, men även små larver kan bita stora djur! På bilden ser vi de olika livsstadierna hos vanlig fästing, Ixodes ricinus. Det är den allra vanligaste fästingen i Sverige, och minst 9 av 10 fästingbett är från just denna kamrat. Från vänster till höger: nykläckt larv som inte ätit, en larv som är uppsvälld efter ett blodmål, nymf som inte ätit respektive välgödd nymf, svulten hane och svulten hona, samt en hona som är någotsånär uppsvälld efter en mindre måltid. Bilden är gjord av Alan R Walker.

Jag har under hösten vid två tillfällen hittat små, små djur som suttit fast på min hud. De är inte mer än 1 millimeter långa. Ett av dem lyckades jag knipa med naglarna och få bort. Det andra var jag tvungen att ”gräva” bort med pincett. Det första satt i armvecket, om jag minns rätt, det andra på insidan av låret. Jag tittade på dem under lupp, så jag kunde få en uppfattning om hur de ser ut. Jag googlade, och det liknade, som jag såg det, ett kvalster. Men läser jag om kvalster, hittar jag ingen som biter sig fast och hänger kvar på detta sätt. Mer än fästingen förstås, och jag hade faktiskt ingen aning om att de räknas till kvalstren!

Kan det vara en fästing? Samtidigt har ingen av av alla de fästingar jag tagit bort, på mig själv, på hästar, katter och hundar, liknat dessa djur. På sättet de satt fast, och på storleken. Många små fästingar har jag hittat, krypandes upp på de vita benen på hästen. Men jag har då sett att det är fästingar. Dessa två jag frågar om, är så små att har jag inte skulle haft en chans att se hur de ser ut utan lupp. Och så små att jag inte har någon möjlighet att fotografera dem. Men jag har sparat dem, eller delar av. Jag skulle gärna skicka dem till er som ett brev på posten, om det är möjligt för er, för att få dem identifierade.

För mig låter det här som alldeles nykläckta fästinglarver, som är mycket små, mycket svåra att se och mycket ”mjukare” än i de äldre livsstadierna; alla egenskaper som gör dem mycket svåra att avlägsna i ett stycke. Det händer att även larverna biter sig fast på människor, ofta i ganska stora antal om en råkar röra sig där många larver finns. Den här hemsidan har bra information om fästingarnas olika livsstadier, och Naturhistoriska Riksmuseet skriver bra om fästingarnas ekologi här.

Om du fortfarande undrar är du varmt välkommen att skicka oss djuren så att vi kan studera dem under mikroskop. Ta kontakt enligt hemsidan! 

– Andreas Nord

Så roligt att få svar! Det skulle vara intressant att få bekräftat att det är fästingar, så jag har skickat de små liven till Lund, dock döda. Hoppas att de kommer klara transporten!

Jag har nu tittat på djuren i mikroskop, och det står alldeles klart att det rör sig om en fästingnymfer och vad som ser ut som fragment av två vuxna fästingar. På bilden nedanför syns djuren i omkring 100 gångers förstoring. 

– Andreas Nord

Fragment av en fästingnymf och två förmodat vuxna fästingar, som vår frågeställare hittade i Garphyttan i Närke och sedan skickade till oss i Lund för hjälp med bestämningen. Bilden är tagen av Andreas Nord i omkring 100 gångers förstoring.
februari 21, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Miljö Spindeldjur