Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Jobb som biolog

Släktskap mellan de olika riken. Bilden skapades av Maulucioni och Doridí.

Jag tänkte börja studera biologi på Uppsala universitet till hösten och undrar lite kring arbetsmarknaden för biologer som jag upplever vara tuff, hur har ni uppfattat möjligheten att få jobb eller forskartjänster efter utbildningen? Har det varit svårt eller är det lättare inom vissa områden? Kan man göra något för att få bättre chanser till jobb? Känner ni många kurskamrater som inte fick jobb efter utbildningen?

Vi kan väl svara med dethär som gäller för Lundabiologer (där nästan inga studenter går ut med kandidatexamen, utan tar en master), enligt alumnundersökning:

För att få en bild av arbetsmarknaden för våra studenter måste vi alltså undersöka vad som händer efter avslutad masterutbildning. Under åren 2011–2014 tog totalt 347 studenter masterexamen i biologi (185) eller molekylärbiologi (162) vid Biologiska institutionen. Omkring hälften var internationella studenter. Studievägledarna fick fram uppgifter om vad 305 av dessa tidigare masterstudenter har för sysselsättning:

  • 143 (47 procent) är doktorander vid universitet i Sverige och utomlands.
  • 127 (42 procent) har andra biologirelaterade yrken (myndigheter, kommuner, universitet, privat sektor eller egen konsultverksamhet).
  • 14 (4,6 procent) har andra anställningar, som inte är tydligt biologirelaterade.
  • 13 (4,3 procent) vidareutbildar sig, framför allt till lärare, läkare och veterinär.
  • 8 (2,6 procent) är arbetssökande.

Så kontentan är att biologistudenter från Lund, och troligen från tex. Uppsala också, har en mycket bättre arbetsmarknad än vad som ”skrivs i tidningarna”. Det man ska tänka på under utbildningen är ffa att man inriktar sig på något som intresserar en, så att man är motiverad och engagerad. Ha en plan tidigt vad du vill sikta på att jobba med (tex. naturvård, sinnesbiologi, mer molekylärt etc etc?) och välj kurser strategiskt utifrån detta – och lyssna på tips från din studievägledare. Sedan är praktik, enkla men relevanta sommarjobb, studier utomlands etc aldrig fel.

-Gästinlägg av Jep Agrell, studierektor på biologiska institutionen

mars 4, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade