Jag har tidigare varit aktiv som kaninuppfödare och vet att diskussionen om hur stor inavelsgrad som är okej inom djuravel är stor. Jag undrar vad en påläst biolog har att säga angående hur man som uppfödare kan tänka kring inavel när man försöker få fram vissa egenskaper hos djuren man föder upp,och samtidigt hålla dem friska. Det är ju ganska stor skillnad på 1% inavel i en avkomma jämfört med 25%. Kan en viss grad av inavel anses ofarligt eller bör man ur en hälsosynpunkt alltid försöka sikta på 0% inavel? Och hur ska man förhålla sig till att det likväl som det går att inavla även går att ”avla ut”, det vill säga tillföra obesläktade individer til aveln`(vartefter avkomman såklart får 0% inavel även om någon av föräldrarna är inavlad). Kan utavel väga upp för tidigare inavel helt, eller är den minskade genvariationen ett så pass stort hot mot djurstammens hälsa att man kanske ändå borde undvika det helt?
Det är svårt att säga. Jag kan bara prata utifrån min egen erfarenhet med inavlade populationer av bananflugor. Där kan man se att så fort man gör en inavlad linje utavlad blir den mycket livskraftigare, även om linjerna som korsades var inavlade från början. Så utavel är bra, även mellan inavlade individer. Men ett problem när det gäller avel på husdjur är att man har oftast inte heltäckande kunskaper om djurens ursprung. Även två djur som är inte släkt med varandra enligt de kände släktskapsbanden har förmodligen någon gemensam stamfader för ett obestämt antal år sedan. Det betyder att de beräknade inavelsprocenten kommer alltid att vara en underskattning. Minskad genetisk variation inom hela populationen är definitvt inte bra när det gäller att anpassa sig till miljöförändringar eller nya sjukdomar. För sällskapsdjur brukar inte miljön vara speciellt svår, men man kan tänka sig att vissa raser kan bli extra utsatta för nya sjukdomar på grund av minskad genetisk variation. Kort sagt: inavel är inte bra och bör undvikas, men man kan nog inte sätta en procentnivå på vad som är okej eller inte.
– Jessica Abbott