Om det växer en mindre planta parkslide vid husväggen, hur gör jag bäst för att förhindra att den växer och bli stor?
Klipp av alla skott du ser nära markytan så snart de kommer upp! Det kan ta några år beroende på hur stort rotsystem den har, men förr eller senare så orkar den inte skjuta upp fler skott.
– Torbjörn Tyler
Och glöm inte att förpacka avfallet väl och säkerställa att det blir bränt. Det får inte riskera att ramla av ett släp ner i en vägren och rota sig igen.
– Allan Rasmusson
Det finns dock en risk med att klippa alla skott på parkslide. Växten kan börja skicka sidoskott som kan öka spridningen. En ny dyr metod som verkar vara effektiv går ut på att koka rötterna med ånga. Tina D’hertefeldt är den verkliga experten på området. Hon vet säkert mer.
– Håkan Wallander
Bekämpning av parkslide är en intressant fråga, och det används ett antal olika metoder för att försöka bekämpa växten. Naturvårdsverket sammanfattar dem här.
Naturvårdsverket avråder från slåtter (klippning) eftersom vissa studier har visat att parkslidet tillväxer mer när man klipper det. Vi har själva sett att klippning kan ge spädare, men fler, skott. Om det är ett litet bestånd av parkslide, och om man kan göra det mycket ofta (flera gånger per vecka) så kan man istället rycka unga skott. Man får dock vara beredd på att det tar lång tid, och att börja mycket tidigt på säsongen, så fort det är barmark och de rosa knopparna börjar sticka upp ur marken. Baserat på det vi vet idag är det bättre att kombinera detta med att täcka över växten.
Några saker att tänka på om man ska bekämpa parkslide är att anpassa metoden efter beståndet, och att lägga upp en långsiktig plan. Det tar tid att bli av med parkslide vilken metod man än väljer. En metod som använts ganska länge är ”knäck och täck”. Det är en kombination av att knäcka ned stjälkarna, och sedan täcka dem med en speciell markduk anpassad för starkt växande växter som till exempel parkslide. Parkslide kan nämligen växa igenom vanlig markduk, plast, och så vidare. Här kan man läsa mer om ”knäck och täck”-metoden, och även annan information om bekämpning av parkslide.
Parkslide som växer intill en vägg är svårare att bekämpa eftersom det är svårt att få en markduk att sluta tätt intill en vägg. Parksliden växer horisontellt för att komma utanför markduken och kan då komma upp alldeles intill väggen. Om man skulle ha krypgrund kan den leta sig in där för att komma utanför markduken. Markens lutning påverkar också om man kan använda markduk. Det kan därför vara bra att få goda råd av erfarna konsulter som kan ge en bedömning av om markduk passar för det aktuella parkslidebeståndet.
Naturvårdsverket tar upp behandling med glyfosat, som är det kemiska preparat som har bäst effekt på parkslide. Glyfosat har visat sig kunna ha bra effekt på parkslide, men det är viktigt att bespruta vid rätt årstid eftersom det är jordstammarna man vill ha död på, och det är svårt att få ner glyfosaten i alla jordstammarna. Förutom att man generellt vill undvika att använda kemiska bekämpningsmedel i trädgårdar så är användningen av glyfosat reglerad och det krävs särskilda koncentrationer för att det ska vara verksamt mot parkslide. Aktuell information om användning av glyfosat finns på länken till Naturvårdsverket ovan.
Ett nyare alternativ (men ett kostsamt sådant) är att använda sig av djupgående värme. Flera företag utför det, och det är då viktigt att behandlingen utförs så att marken värms upp flera meter ner. Värmebehandlingen kommer även att döda andra rötter i marken, så det ska inte utföras för nära träd som man vill bevara. Ett företag provar även behandling med starkström för att ta död på parkslide. Det kallas för ”eWeeding”. Om jorden ska schaktas ut kan den uppschaktade jorden värmebehandlas och sedan användas igen istället för att läggas i deponi.
Valet av kontrollmetod kommer att bero på både parkslidet och markägaren. Om det är ett litet bestånd och man har tillfälle att göra åtgärder löpande under hela säsongen så kan det gå att rycka stjälkar. Är det ett större bestånd och/eller man inte kan titta till parkslidet ofta, så är en större åtgärd bättre. Naturvårdsverket arbetar med frågan och uppdaterar informationen på länken om parkslide allt eftersom ny information kommer fram.
– Tina D’hertefeldt, gästexpert