Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur ska jag hantera alla nyckelpigor som övervintrar i dörrkarmen?

Harlekinpigan, Harmonia axyridis, är en nyckelpiga som ursprungligen hör hemma i Sydostasien. Den har i modern tid introducerats på många platser runt om i världen för biologisk bekämpning av bladlöss. Det visade sig senare att harlekinpigan är mycket invasiv. I södra Sverige har den under det senaste årtiondet utvecklats till att på sina håll vara den allra vanligaste nyckelpigan, särskilt i stadsmiljö. Den övervintrar gärna i grupp inomhus, men just där gör den ingen direkt skada. Bilden är tagen av Jacopo Werther.

Jag har turen att mina fönster och balkongdörr är en koloni för övervintrande harlekinnyckelpigor. Men det är inte så hållbart att ha dem i balkongdörrens karmar. Jag behöver öppna ibland, men då finns risken att jag klämmer dem eller att de trillar in eller ut. Jag undrar om jag kan förvara dem på något sätt inomhus eller på balkongen, så de kan överleva tills de vaknar igen?

Harlekinpigan betraktas som en skadeinsekt eftersom den kan ställa till med besvär på många sätt och också påverka den naturliga biodiversiteten negativt. Det står ganska mycket om den på  till exempel Wikipedia, bland annat:

På de platser där harlekinpigan i dag förekommer vilt betraktar man den alltmer som en skadeinsekt. En anledning är att den på hösten i stora svärmar söker sig in i bostadshus. Värst drabbade tycks de vara som bor i hus med en ljus fasad och ett öppet fält framför.

Nyckelpigorna kan även innebära en ekonomisk förlust för jordbrukare. Inför vintern behöver de  nämligen lagra socker och det hittar de på fruktodlingar. De lär inte göra någon skada på själva frukterna, men när dessa sen samlas in för exempelvis vinframställning, kan förekomsten av nyckelpigor förstöra smaken.

Min tanke är att man helst inte ska gynna denna art överhuvudtaget.

– Olle Anderbrant

Harlekinpigan har ökat markant i Sverige sedan den först påträffades 2006 (i Malmö). Numera är det en av våra allra vanligaste nyckelpigor, i stadsmiljö i södra Sverige den i särklass vanligaste. Det går såklart att spekulera i att harlekinpigans expansion har kommit på bekostnad av en tillbakagång hos andra, inhemska arter, men det finns ingen sådan forskning än. Däremot har forskarna sett att harlekinpigan är aggressiv gentemot andra nyckelpigor, där larverna konkurrerar ut inhemska arter genom att vara större och äta mer, men också genom att faktiskt äta andra nyckelpigelarver. Jag håller med Olle – det är ingen art som bör gynnas.

Vi har skrivit om harlekinpigor vid flera tidigare tillfällen. Här hittar du inläggen.

– Andreas Nord

 

juni 2, 2023

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *