Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur gammal kan en val bli?

Späckhuggare, Orcinus orca. Bilden tagen av Robert Pittman.

Enligt en avisering på sociala medier fick jag en uppgift om en val som skulle vara ca 230 – 260 år gammal. Aminosyror i ögonen skulle kunna fastställa dess ålder. (En val som alltså är äldre än USA) Min fråga är alltså om djuret är levande eller om det har hittats som dött. Oavsett är det spännande eftersom ett vattenlevande djur i dött tillstånd icke skulle ha förutsättningar till bevarande.

Såvitt jag vet är det grönlandsvalen (en av få nästan uteslutande arktiska valar) som är den val som blir allra äldst. Det har man mycket riktigt kunnat visa genom att analysera förändringar i en aminosyra (asparaginsyra) i ögonen. Dock finns det en ganska hög osäkerhet i åldersuppskattningen, så det är inte säkert att de grönlandsvalar som man uppskattar till mer än 200 år gamla faktiskt är det. Att de blir mycket, mycket gamla för ett varmblodigt djur är dock alldeles klart, och det är fullt möjligt att det finns grönlandsvalar som är ungefär lika gamla som USA. Att förstå åldrande i dessa djur blir också ett viktigt verktyg för bevarande. Det här är en (av många) valar där bestånden verkligen gått i botten på grund av storskalig valfångst i högarktis, och med så höga åldrar och motsvarande lång generationstid tar det såklart väldigt länge innan bestånden eventuellt återhämtar sig. Då måste såklart andra förutsättningar också vara på plats. Nuförtiden är grönlandsvalen lyckligtvis skyddad från industriell jakt, och den enda kvarvarande fångsten är den som diverse ursprungsbefolkningar i Arktis ägnar sig åt.

Annars är det väl mest grönlandshajen som man talat om när det kommer till åldersbestämning via ögonen. Det har visat sig att de här djuren blir ohyggligt gamla, med en uppskattad ålder omkring 300 år och könsmognad först vid 150 års ålder! Det har till och med föreslagits att de kan bli uppemot 500 år gamla, men jag tror inte att man har hittat ett så gammalt djur. Det här djuret lever främst på stora djup i kalla vatten, och växer mycket långsamt, omkring 0,5 till 1 cm per år. Man ser den också ganska regelbundet i Sverige, främst längs Bohuskusten. Hos oss kallas den håkärring.

-Andreas Nord

mars 24, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade