Vi har ett biologiprov nästa vecka och jag förstår inte riktigt förklaringen i min lärobok. Så jag undrar om ni skulle kunna beskriva det så att jag förstår? Frågan är ”hur en växt bryts ner?”
En växt bryts väl egentligen inte ner så mycket annorlunda än en annan organism (ex ett djur), eller hur du bryer ner den mat i din mage som du äter. Det är små djur, svampar och bakterier som gör jobbet med växten. De äter av den döda växten eller djuret vars främsta större molekyler är kolhydrater och proteiner. Kolhydrater är långa kedjor av glukosmolekyler (socker). Proteiner består av långa kedjor av aminosyror. Från denna nedbrytning kan de få byggstenar (ex. glukosmolekyler och aminosyror) som de kan använda att bygga upp nya kedjor av långa kolhydrater och proteiner. Eller de kan bryta ner glukosen och aminosyrorna ytterligare till koldioxid (som du och svamparna och bakterierna avger när ni andas) och vatten. Svamparna och bakterierna bryter ner aminosyror till enkla kvävemolekyler som ammoniak (NH4+), nitrat (NO3-) och kvävgas (N2). (Vi bryter ner dem till urea som vi kissar ut och som bakterier och svampar återigen bryter ner till ammoniak, nitrat och kvävgas.) Genom denna fullständiga förbränning erhålls energi som behövs när du/svampen/bakterien ska bygga nya kolhydrater och proteiner, röra på sig eller andra saker.
-Mats Hansson
Men hur går det med nedbrytningen av trä? Har för mig att svamparna var de som satte stopp för sedimenteringen av kol under karbon. I så fall skulle v på sikt få nya kol- och oljelager om svamparna försvann. En mer direkt effekt skulle vara att mer CO2 från atmosfären binds upp i icke nedbrutet trä, vilket möjligen motverkar förlusten av torvmossarna, även om det möjligen sker på olika tidsskalor.
-Jörgen Ripa