Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur bred är en koltrast?

Koltrasten, Turdus merula, är en vanlig fågel nära hus och hem, där den underhåller med såväl skönsång som olika karismatiska beteenden. Ofta är koltrastarna också ganska ortstrogna och återkommer därför gärna till fågelmatningar dag efter dag, till glädje för både fågel och människa. Fågelmatningar är såklart populära hos andra fåglar också. Vissa av dem kan vara litet glupskare, till exempel skator, vilket gör att maten snabbt tar slut, till bedrövelse för fåglarna och för den som måste köpa ny mat! Finns det då fiffiga sätt att göra det svårare för stora, glupska fåglar att komma åt maten? Vår expert reder ut frågan! Bilden är tagen av Malene Thyssen.

Jag försöker hitta ett sätt att mata koltrasten på. Förra vintern var det inga problem med äpplen och torkade mjölmaskar, men den här vintern har vi fått hit 19 skator som tar allt. Det är en ökning från 5 skator förra året!

Jag har tänkt att jag kan ta en blomkorg i metall för hängande växter, eller kanske köpa en eldkorg, och vända uppochner så att inte skatorna äter upp allt. Jag tänkte först testa med min blomkorgen, men om det inte fungerar måste jag veta hur bred koltrasten är så jag inte köper något i onödan. Jag har nu kompostgaller som tak ock väggar, men tyvärr kommer skatorna in och länsar. Självklart ska de också äta, men inte länsa!

Hälsningar från en fattig pensionär 😊

Vad gäller din faktiska fråga har jag förhört mig med min kollega Anders Hedenström som är expert på sådant här. Anders säger:

”Den projicerade frontalytan hos koltrast har i genomsnitt en area av 24 kvadratcentimeter, vilket om formen antas vara cirkelrund (arean = pi gånger radien i kvadrat, Πr2), ger medelst rotutdragning radien 2.764 cm, och diametern d = 2r = 5.53 centimeter.”

En koltrast är 5,5 centimeter bred alltså. Detta gäller dock en flygande koltrast och då är inte de hoplagda vingarna medräknade. Dessutom är det, som på de flesta fåglar, mycket fluffiga fjädrar utanpå vad som faktiskt är en ganska liten och hård kropp. Fjäderdräkten går att trycka ihop en hel del.

Låt oss börja med en kroppsbredd på 5,5 cm. Lägg därtill gissningsvis 0,5 cm per hoplagd vinge. Då är vi uppe i en koltrastsbredd om 6,5 cm. Denna går kanske att pressa ned till dryga 5 cm om fågeln pressar sig in i en trång öppning.

Koltrasten kan alltså troligen pressa sig igenom ett hål om ungefär 5 cm om den verkligen vill eller behöver. Här börjar det dock bli besvärligt att ge goda råd, av många anledningar. Även om fågeln skulle kunna trycka sig igenom ett mindre hål så:

  • är den rimligen tveksam till att göra det, och

  • om den skall göra det många gånger kommer det att slita på fjäderdräkten, inte minst om det är ett metallnät, och

  • det blir mycket kraft när en koltrast flyger iväg och får den panik kan den skada sig. Dessutom, och kanske viktigast

  • om en koltrast tar sig in i en ”bur” men har problem att ta sig ur, finns det risk för att både skator och katter kan ställa till det för den.

Alla fåglar är fridlysta och man måste därför vara mycket försiktig med sådana här anordningar så att man inte oavsiktligt fångar eller skadar någon fågel. Jag tror dessutom inte att en skata är så där vansinnigt mycket ”tjockare” än en koltrast, så det kan nog svara svårt att få en lämplig anordning som släpper in en koltrast, men inte en skata.

På länken nedan kan du läsa mer om hur en bra fågelmatning kan utformas.

Så skapar du en bra fågelmatning

– Åke Lindström

februari 23, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *