Jag hittade en gegga i min pallkrage på ett par ställen på kvällen, några mil utanför Norrtälje. Morgonen därpå var den som en blobb. Jag tog bort den. Det var som vispad crème fraiche. På kvällen dök det upp i en annan pallkrage. Jag har nu även fått det i en tredje men jag har inte tagit bort det. Vad är det för något? Varför har det kommit? Är det skadligt?
Det här är inte mögel, utan i stället något som kallas för en slemsvamp (eller myxomycet). Namnet till trots är slemsvampar alls inga riktiga svampar (som mögel ju är) utan faktiskt en helt egen organismgrupp. Slemsvamparna har flera olika livsstadier. Det en ofta ser är en typ av amöbaliknande ”supercell” som kallas för plasmodium. I den här livsformen kan slemsvampen faktiskt röra på sig, från någon millimeter till ett par centimeter i timmen. Det syns tydligt på dina bilder!
Slemsvampen rör på sig för att skaffa mat, till exempel multnande växtdelar, bakterier eller svampar, som plasmodiet omsluter och bryter ned. Det betyder att de i utgångspunkt är nyttoorganismer som tar hand om naturens eget avfall. Det är såklart möjligt att slemsvampar skulle kunna äta på en pallkrage som redan har börjat ruttna, men knappast i sådan utsträckning att det gör någon skada. Jag hade därför suttit lugnt i båten och njutit av den besökande slemsvampen. Jag tycker själv det är väldigt fascinerande organismer och roar mig gärna med att notera var, hur, och hur snabbt de rör sig!
I Sverige har det påträffats knappt 250 olika slags slemsvampar. Just vilken art du har hittat i pallkragarna är jag inte rätt person att avgöra. Kanske kan det vara en ljus variant av trollsmör, Fuligo septica (varianten candida), men det är bara en gissning.
Vi har skrivit om slemsvampar på bloggen tidigare (se här). Det finns också bra information på Naturhistoriska riksmuseets hemsida (här) och fina bilder på olika arter på Skogens Röst.
– Andreas Nord
Trollsmör stämmer bra, men enligt min ytterst Myxomycet-lärda mykologvän Jan ”Skogens Röst” Svensson möjligen varianten ”septica”.
– Sigvard Svensson