Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Guldögonslända

Larv till guldögonslända, Chrysopidae. Bilden skickades in av Mimmi Ljunggren.

Min fråga gäller ett litet djur som vi aldrig sett förrän detta år. Vi befinner oss på landet i Småland, i södra ljunga närmare bestämt. I år har flera av oss fått bett vi inte vetat hur vi fått, som kliat väldigt mycket, svullnat, ibland vätskat sig och varat sig. Nu tror vi att det är den här figuren som är orsaken. Den är knappt en cm lång. Vet du vad det är för djur, hur de bits/sticks, var de kommer ifrån och vad deras funktion är?

Det är en larv till en guldögonslända, gröna sländor med just guldfärgade ögon, som man kan finna övervintrande, ibland i ganska stora mängder, kring fönster på vindar och andra lite svalare platser. Larverna, som förresten är släkt med myrlejonsländor vilka de liknar, lever på blad av lövträd där de äter bladlöss. Det är känt att de kan bita människor med stor irritation som följd.

-Lars Lundqvist

Det är en larv av en guldögonslända, som invuxen form är grönaktiga med vackert nätmönstrade vingar.

Larven är ett glupskt rovdjur, men egentligen bara en riktig fara om man är en bladlus eller något annat litet och mjukt djur.

Det är svårt att säga om det är olika larver som är orsaken till era problem. Själv reagerar jag inte nämnvärt på bett från guldögonsländans larv, men vi är ju alla olika och vissa reagerar t ex mycket starkare på myggbett än andra. Med det sagt ska det ganska mycket till för att en guldögonslända ska kunna bita igenom huden på människor. Om det sker, och om såren vätskat och varat efteråt, tror jag detta mer beror på att ni kliat och därmed fått in smuts eller bakterier i bettet än själva bettet i sig.

-Andreas Nord

september 3, 2018

Inlägget postades i

Okategoriserade