Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Fosfor i vatten

Regn.
Regn.

Under vissa experiment som vi utförde i en artificiell damm nära Universitetet (STHLM) fann vi att våra fosfor (phosfor) nivåer i vattnet låg mycket över resten av klassens resultat. De andra i klassen utförde experiment på andra ställen). jag kan inte komma på varför, och undrar om ni kan hjälpa mig. tack på förhand

Som jag ser det så finns det åtminstone tre möjliga förklaringar till den höga fosforhalten i ditt prov. Den första är att det finns högre halt av fosfor i det vatten du har mätt. Då kommer fosforet antingen ’narturligt’ pga av att det finns mycket fosfor i den jorarten som sedan kan erodera och ansamlas i din damm. Eller så är omgivningen kring din damm utsatt för ’utsläpp’ av fosfor genom gödning eller annat sätt. Det kan också beror på skillnader i t.ex hur/om vattnet (och därigenom) kan lämna stället där ni har tagit prov.

En annan förklarig kan var hur provet är taget. Om ni/du har rört runt i vattnet så att en del av bottensubstratet rörts upp så kan detta öka fosforhalten betydligt i ditt prov. Forsfor, liksom många andra ämnen, sedimenterar kontinuerligt och binds fast i botten. En del av detta frigörs under höst och vår omrörningen, normalt om sjön/dammen är tillräckligt djup för att ett språngskikt kan bildas.

Slutligen kan det ju bero på att ni har gjort nått fel under analysen av erat prov, eller att det blivit förorenat på något sätt, t.ex diskmedel kan innnehålla en hel dell fosfor. Det sista kan du ju testa för genom att ta nya prov…ja även en del av det ovanstående.

– Från frågearkivet

 

juni 6, 2016

Inlägget postades i

Miljö