Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Försurning och vattenpest

Vattenpest, Elodea canadensis. Bilden tagen av Kristian Peters.
Vattenpest, Elodea canadensis. Bilden tagen av Kristian Peters.

Jag håller på med ett gymnasiearbete, där jag undersöker den sura miljöns påverkan på vattenväxten vattenpest. Jag undrar därför exakt vad det är som händer med vattenväxter vid en försurning på en mikronivå? Varför dör växter av ett lågt pH-värde? Är det kopplat till att själva fotosyntesen slutar fungera eller vad är det som egentligen händer inne i växten?

Inte enkelt att förklara, men vad jag vet är det ungefär så här:

De flesta växter försöker hålla stabila pH-värden i sina celler. Man har mätt värden på 7,4–7,5 i cytoplasman, medan det i vakuoler är klart surare, med pH 4,5–6. Variationen verkar bero på ytterlösningens pH och växtens egen genetik. Många processer i cellerna är känsliga för vätejon-koncentrationen och vätejoner kan röra sig relativt fritt. Om vätejonkoncentrationen utanför cellen ändras, försöker växten behålla sitt pH-värde i cytoplasman genom att pumpa H-joner fram eller tillbaks genom membraner genom att använda sig av ATP-as enzymet (adenosintrifosfat) som avger och upptar energi genom frigörande eller upptagande av fosfatjoner. Samtidigt är kalium en balanserande viktig jon i balansen. Blir det surare så pumpas alltså vätejoner in i vakuolerna och kaliumjoner ut i plasman. Därför viktigt att växten har tillgång till kaliumjoner och kalium är just det mineral som växterna behöver mest utav. Samtidigt är kalium utsatt för försurningstryck, eftersom det lätt lakas ut från markerna. I vattenmiljöer kan det dock finnas tillräckligt med kalium. Men för alla processer i marken/vattnet och för regleringarna i cellen finns naturligtvis gränser och klarar växten inte att hålla vätejonbalansen i schack så drabbas givetvis snart även fotosyntesen.

Läs t ex

E. Gout, R. Bligny, and R. Douce, 1992. Regulation of Intracellular pH Values in Higher Plant Cells. C-13, P-31, Nuclear Magnetic resonance studies. The Journal of Biological Chemistry. The Amer. Soc. For Biochemistry and Molecular Biology, Inc. Vol. 267, 20:13903-13909. July 15, 1992. USA

– Bengt Nihlgård

 

december 5, 2016

Inlägget postades i

Miljö Växter