Nu i höst-tider så är vi i ett undersökande kring kastanjer tillsammans med vår barngrupp … Vi har upptäckt att vissa flyter, vissa sjunker. Varför är det så? Vad beror detta på?! Vi har undersökt & undersökt men inte kunnat hitta något samband.
Generellt innehåller växtvävnader i varierande grad många små luftfyllda utrymmen mellan cellerna, och därför flyter många växtdelar i vatten. Frön är en rätt så kompakt vävnad och ofta med mycket tung stärkelse inuti, men de varierar ofta vad gäller hur stor del av utrymmet innanför fröskalet som fylls av fröet. Resten blir luftficka. Denna luftficka blir också större när själva fröet torkar in och blir mindre under lagring. Jag vet inte just för kastanjer, men det är rimligt att vissa flyter och andra sjunker beroende på hur länge de torkat (förutom en naturlig variation). Ni kan prova att skära igenom kastanjerna och se hur mycket luftficka det finns mellan frö och fröskal. Samt prova om fröet ock fröskalet flyter var för sig. Ni kan också prova att förvara dem torrt respektive fuktigt några veckor och se om det på verkar. Förutom torkeffekter kan det i en del frön vara som så att det bor en larv inuti fröt och som äter upp det, eller ett frö kan vara angriper av en sjukdom. Detta kan också påverka densiteten, och därmed flytförmågan.
-Allan Rasmusson