Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Flygande, kapabel skalbagge – men vad är det för någon?

Bålgetingkortvinge, Quedius dilatatus, är en skalbagge som lever i bålgetingbon. Den betraktades förr som en stor sällsynthet, men har blivit vanligare i takt med att bålgetingen ökat. Det finns många liknande, stora och svarta, kortvingar, men den klockformade halsskölden och sågtandade antennerna är bra kännetecken. Även om bålgetingkortvingen har ökat i både antal och utbredning i modern tid är den långt ifrån vanlig. Bilden är tagen av Karin Mellblom.

Jag skulle bli väldigt glad om ni kan hjälpa mig identifiera insekten på bilden. Den togs ikväll, 19 augusti 2022, inomhus i vårt fritidshus som ligger på en skogstomt i Stockholms skärgård strax utanför Nynäshamn

Vi har sett några stycken dyka upp inne i huset nu på sensommaren. De flyger och springer på golv och väggar och möjligen i taket. Fort, framåt och verkar ytterst kapabla. De är omkring 2 centimeter långa och har en väldigt rörlig bakdel som gör att den rör sig lite så som silverfiskar rör sin kropp, svängigt. Den är svart och seg som sjutton. Jag har trampat ihjäl de jag sett.

Vi är ju naturligtvis livrädda för att det skulle vara någon typ av husbock som tänker äta upp huset. Det är därför jag ihärdigt har trampat ihjäl dem. Annars brukar vi inte trampa ihjäl insekter.

Det här är en skalbagge i den grupp som kallas för kortvingar (Staphylinidae). De känns igen på att täckvingarna är kraftigt förkortade så att det mesta av bakkroppen ligger fri. Därför rör de sig lite ”svängigt” som du säger. Kortvingarna är den i särklass artrikaste gruppen bland skalbaggarna. Av Sveriges omkring 4600 olika sorters skalbaggar är 1300 kortvingar.

Just din art heter Quedius dilatatus på vetenskap, och bålgetingkortvinge på svenska. Här kan ni läsa mer om den och se en karta över aktuella svenska fynd. Arten utvecklas  som namnet antyder i, eller i anslutning till, bålgetingbon. Den var tidigare högt rödlistad, men har blivit något vanligare på senare år i takt med att bålgetingen ökat. Denna (bålgetingen alltså) var ju förr ovanlig, eftersom den är beroende av gamla hålträd för att bygga bo. Särskilt i år verkar bålgetingkortvingen ha haft ett riktigt bra år, men det är fortfarande ett sällsynt djur som lever i en hotad miljö. Ni bör absolut inte trampa ihjäl dem!  Att flera exemplar dyker upp inne i ert hus tyder på att ni har ett bålgetingbo någonstans i närheten.

Husbocken (Hylotrupes bajulus) hör till familjen långhorningar och ser helt annorlunda. Den har bland annat långa täckvingar, långa antenner, två-fyra ljusa fläckar på ryggen och en ganska hårig kropp. Den är dessutom grå, aldrig rent svart som ert djur. I allmänhet är skalbaggar inte skadedjur, så allt som oftast är insekter inomhus sådana som kommit in utifrån.

– Andreas Nord

december 15, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi Miljö