Vi pratade om gråsuggor vid frukostbordet . Jag är uppvuxen i Dalarna och Värmland på 1970- och 80-talet. Jag lekte mycket ute i skogen men minns det som att jag såg gråsuggor första gången när jag flyttade till Göteborg på 1990-talet. Kan det stämma?
Var trivs gråsuggor? Jag bor kvar i Västsverige och nu ser jag dem så fort jag vänder på en sten eller kruka utomhus. Är de kanske mindre vanliga i barrskog i inlandet?
Gråsuggor är vanliga nästan överallt där det är lite fuktigt, men öppna data från Artdatabanken visar att det finns långt färre gråsuggefynd från nordvästra Värmland och sen vidare upp i inlandet:
Det finns säkert många olika anledningar till det, inte minst rena effekter av folktäthet (färre personer som är ute och letar efter gråsuggor), men det kan såklart också finnas biologiska orsaker. Gårsuggor trivs till exempel inte där markens pH-värde är för lågt. Det beror dels på att det är svårt för dem att tillgodogöra sig det kalcium (kalk) de behöver för sitt hårda ytterskellet, och dels på att deras matsmältningsapparat (som i hög grad är beroende av nyttiga tarmbakterier) påverkas negativt vid lågt pH i marken. Det har vi skrivit mer om här.
Gråsuggor äter olika slags dött organiskt material, gärna i det allra översta lagret i jorden. Eftersom barr från barrträd, som det ju finns gott om i Värmland och Dalarna, är ganska sura så är det inte omöjligt att gråsuggorna inte trivs så bra där det mest finns sådant att äta. Det kan såklart också vara så att det är lättare att hitta småkryp i en trädgård än i en skog, eftersom det finns långt färre lämpliga gömställen där.
– Andreas Nord