
Angånde forskning i så brett ämne som evolution, att det inte finns något land som ligger efter? Jag har hört att östeuropeerska länder ligger efter i evolutionsforskningen, förutom litegran Polen Tjekien Ungern. Sen undrar jag hur ligger Latinamerikanska länder till i evolutionsforskningen. Jag hört att brasilien har mycket forskning. Sen undrar jag om muslimska länder har ingen evolutionsforskning för det strider mot koranen. Jag vet två östasiatiska länder som är ledande i vetenskap och teknologi är Kina och Japan. Sen övriga länder vet jag ej. Sen undrar jag hur Indien, ett växande ekonomiska land som har samtidigt fortfarande fattiga, är vetenskapligt? Och hur är det med Australien och nya Zeeland?
Det är svårt för mig att svara säkert på alla frågor eftersom man har oftast bäst koll på forskningen i sina närmaste grannländer. Men jag kan försöka ge ett ungefärligt svar utifrån mina egna erfarenheter och kontakter.
Det stämmer att evolutionsforskning har en starkare tradition i västeuropa än i östeuropa. Det kan ha olika förklaringar, t.ex. att en del av de ledande figurerna inom den tidiga evolutionsbiologin kom ifrån Storbrittanien, Frankrike, och Tyskland. Evolutionsläran i östeuropan kan nog ha påverkats till det negativa av Lysenko också.
När det gäller hur mycket andra länder satsar på evolutionsforskning, beror det på olika faktorer. Investeringen i vissa länder påverkas förmodligen av religiösa föreställningar, men i t.ex. USA där en majoritet av befolkningen inte tror på evolution finns det ändå väldigt stark evolutionsforskning. Tro och minskad investering hör därför inte alltid ihop. Det som jag tror är den viktigaste faktorn är hur mycket ett land vill investera i grundforskning överlag. Evolutionsbiologi brukar betraktas (med rätta) som sådant som inte ger direkt utdelning i form av nya produkter eller samhällslösningar. De flesta länder som har idag en stark ställning inom evolutionsforskning är de som satsar mycket på grundforskning, som t.ex. Japan, Australian, Nya Zeeland, Kanada, USA, Europa, osv.
Kina och Indien är länder som betraktas vara på uppgång forskningsmässigt, så många vetenskapliga tidskrifter håller just nu på att diskutera hur man ska hitta de bästa forskarna där, och uppmuntra dem att skicka sina rapporter till den egna tidskriften.
Sydamerika har tyvärr dålig koll på. Där finns det nog en viss tradition av att publicera sina vetenskapliga rapporter i egna tidskrifter på spanska eller portugisiska. Då blir det lite sämre kommunikation med den delen av forskarsamhället som publicerar på engelska.
-Jessica Abbott