Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Eldlössen invaderar! Eller?!

Eldlusen, Pyrrhocoris apterus, är vår enda svenska representant för familjen eldskinnbaggar (Pyrrhocoridae). Det är ett mycket vackert djur som gärna samlar sig i stora grupper tidigt på våren och på hösten. De lever av fröer från olika växter, i Sverige särskilt från lind. Även om det kan bli täta aggregationer av eldlöss i samband med övervintringen är de aldrig att betrakta som skadedjur. Det är inte heller några grävande djur, så med ganska stor sannolikhet är det istället myror som ställer till det i sanden hos frågeställaren. Bilden är tagen av Anders Endrestøl och har ingenting med frågan att göra.

Jag har massor av eldlöss på min altan. De gräver hål i sanden och jag blir aldrig av med dem. Vad ska jag göra?

Det låter lite märkligt- eldlöss (alltså skinnbaggen Pyrrhocoris apterus) lever framförallt av fröer från lind och det brukar vara svårt att hitta den på marken annat än under tidigt på våren och sent på hösten. Det är inget grävande djur.

Kan du kanske skicka en bild? Då kommer vi förhoppningsvis närmare en lösning!

– Andreas Nord

Kan de vara myror som har grävt? Hur får man bort dem? Jag har även eldlöss i massor och skulle vilja veta hur jag får bort dem.

Ja, det är nog snarare myror. Svåra att bli av med, men myrr eller myrdosor kan hjälpa.

Eldlössen blir du inte av med, med mindre än att du tar bort trädet de lever på. Men det känns onödigt tycker jag – de gör ju ingen skada alls!

– Andreas Nord

oktober 31, 2022

Inlägget postades i

Djur Miljö