Vad är det för skillnad på ett ekologiskt-jordbruk och ett vanligt jordbruk? Vad tycker du om ekologiskaodlingar? Bra och dåligt?
Den stora skillnaden mellan det som kallas ekologiskt jordbruk och det konventionella (vanliga) jordbruket är att man använder inga kemiska bekämpningsmedel i det ekologiska jordbruket. Det vill säga man besprutar varken mot skadeinsekter eller mot ogräs och svamp/mögel angrepp på grödorna. Beroende på hur ekologiskt lantbruket sedan är så kan man eller kan inte använda konstgödsel. Jag minns inte exakt men för att uppfylla KRAVs normer tror jag inte att man skall använda konstgödsel eller bara till en viss del. Fördelarana med ekologsikt jordbruk är naturligtvis att vi inte skickar ut en massa kemikalier i miljön, och därmed slipper både vi och alla andra djur och växter att få dem i oss. Nackdelarana är inte lika dirikta men finns där förståss ändå, dels så måste du försöka att bli av med orgäs för ’hand’. Det vill säga att du måste köra många fler turer med traktorer och andra redskap vilket leder till en ökad packning av jorden och mer utsläpp. Sedan har man inte samma skydd mot angrepp av insekter och svamp, vilket gör att lönsamheten sjunker en hel del. Det finns sätt att försöka komma runt många av angreps problemen, som att inte ha samma gröde på en åker två i rad eftersom olika insekter gillar olika grödor. På senare tid har biologer börjat studera skillnaderna mellan de två typerna av jordbruk, och det finns preliminära resultat om att det finns betydligt fler småfåglar och insekter ( som fåglarna äter) i områden som domineras av ekologiskt jordbruk.
– Från frågearkivet