Min fråga till er är att ifall du går ut en dag och det är 0 grader Celsius på termometern, nästa dag ska det bli hälften så varmt eller även dubbelt så kallt. Hur många grader Celsius är det ute då? Finns det någon vetenskaplig förklaring av detta?
Fysikaliskt så talar temperaturen i luften om vilken rörelseenergi luftmolekylerna har, alltså hur snabbt de rör sig. Om luften tillförs energi och värms upp börjar molekylerna i luften (främst syre och kväve) att röra sig snabbare. Molekylerna rör sig inte åt något speciellt håll utan det är en slumpmässig rörelse åt alla möjliga håll det är fråga om. Om en fysiker skulle säga att det ska bli hälften så varmt, skulle hen nog mena att luftmolekylernas energi skulle gå ner till hälften. Det är svårare att se vad dubbelt så kallt skulle betyda. För att luftmolekylernas energi direkt ska kunna kopplas till en temperatur måste man använda Kelvin-skalan. Där är 0 Kelvin den absoluta nollpunkten: luftmolekylerna står helt still. Det motsvarar -273,15 grader Celcius. 0 grader Celsius motsvarar 273,15 K. Om man håller sig till Kelvin-skalan är det rimligt att prata om dubbelt så varmt till exempel.
Vi använder oftast Celsiuskalan för att det är bekvämt. 0 grader Celcius är vattnets fryspunkt och det är naturligt för oss att i det dagliga livet skilja på plus- och minusgrader. 100 grader Celcius är vattnets kokpunkt och det är ju också något vi upplever i vardagen. Men att säga att +20 grader Celcius är dubbelt så varmt som +10 grader Celcius är inte fysikaliskt.
-Gästinlägg av Gabriella Stenberg-Wieser, Institutet för rymdfysik