Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Djurögon

Ljus som reflekterar från en katts ögon. Bilden tagen av Biswapathik.

Jag är mycket ute och går i skogen med min hund. När det är mörkt och jag har ficklampa med ser jag ofta djurögon som lyser i mörkret. En del ögon lyser silvervitt, en del orange eller gulgrönaktigt. Hur är det med djurögon – kan jag genom färgen gissa mig till vad det är för djur? Har varje art en speciell färg eller är det individuellt? Har t ex noterat att rådjursögon i mörker lyser just silvervitt.

Djurögon lyser tillbaka på grund av ett reflekterande lager i ögats botten. Lagret kallas tapetum lucidum. Det är framför allt nattaktiva djur som har ett sådan lager, och dess funktion är att låta det ljus som är kvar efter en första passage genom ögats ljuskänsliga celler skall få en ny chans att stimulera syncellerna på vägen tillbaka genom näthinnan. Det förbättrar förmågan att se i svagt ljus.

De flesta hovdjur och rovdjur som hund och katt har ett tapetumlager i ögat. Även många fiskar, spindlar och insekter har ett reflekterande lager. Färgen på det ljus som kommer tillbaka om man lyser in i ögat beror dels på det reflekternade skiktet och dels på vilka färger som tas upp mest effektivt av syncellerna. Även om ljuset ser tydligt färgat ut är det inga mättade färger, utan bara en liten övervikt av en viss färg, t.ex. gulorange (vanligt hos hovdjur) eller blågrönt (Katter). Olika arter skiljer sig åt i färg, men det är även så att olika delar av ögonbotten har lite olika färg på reflexen, och då kan färgen skifta när djuret ändrar den riktning det tittar i.

Ljus som skickas in i ett öga kommer ut i huvudsak tillbaka i precis motsatt riktning som det kom in. Den mest intensiva reflexen går därmed rakt tillbak in i ficklampan. För att man skall se reflexen så bra som möjligt bör man därför hålla ficklampan så nära sitt eget öga som möjligt.

-Dan Nilsson

Min röde hankatt reflekterar gult, de andra katterna blågrönt. Är det fel på honom?

-Allan Rasmusson

Jag har också noterat en viss variation bland katter. Oklart om det är naturlig variation eller en konsekvens av reducerad selektion.

-Dan Nilsson

 

oktober 30, 2017

Inlägget postades i

Djur