Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Byts vårt medvetande ut när vi åldras?

Människans hjärna är ett fantastiskt organ som ruvar på många hemligheter? Men är hjärnan egentligen alltid densamma? Och är vi ens samma person genom hela livet? Här reder vår gästexpert ut vad som händer när atomerna i hjärnans nervceller byts ut mot nya. Bilden är tagen av Jensflorian.

Jag går på gymnasiet och har en litet annorlunda fråga som jag har tänkt på, men som jag inte kan svara på med hjälp av internet. Jag undrar om atomerna i neuronerna i hjärnbarken byts ut under nervcellens livslängd, alltså kommer någon atom alls bytas ut och i så fall vilken, och var? Om atomerna faktiskt byts ut, vilken andel av dem är ansvariga för medvetandet? Hur kan utbytet av atomer påverka medvetandet och kan man säga att medvetandet alls byts ut under vårt liv?

Det sker ett konstant utbyte av atomer i alla våra celler. Med hjälp av radioaktivt märkta substanser har forskarna kunnat visa att de flesta atomer byts ut på årlig basis. Anledningen är att celler är synnerligen aktiva. De behöver näring för att fungera och detta ger ett konstant tillflöde av nya atomer som ersätter gamla. Hjärnan är inget undantag. Dessutom skapas hela tiden nya kopplingar – det vill säga nya minnen och känslor. 

Det är en gammal filosofisk fråga ifall det fortfarande är du om alla atomer bytts ut. Svaret är både ja och nej. Ur ett perspektiv är du densamma. Alla atomer av samma sort är fullt utbytbara och funktionen kommer att vara densamma. Däremot har du såklart förändrats eftersom nya minnen skapats. På det sättet blir vi ju hela tiden nya människor med nya erfarenheter. 

Ulf Ellervik, gästexpert från Kemiska institutionen vid Lunds Universitet

februari 10, 2023

Inlägget postades i

Evolution