Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Bits bromsar inomhus?

Guldögonbroms, Chrysops relictus, är en bitande men ofarlig insekt. Bilden tagen av Pudding4brains.

Jag har en fråga om det som vi i Halland kallar Blinningar, alltså insekten Broms. Det uppkommer ofta, i bekantskapskretsen, en fråga om ”kan blinningar/bromsar bitas inomhus”? Varje sommar diskuteras detta. En del säger ja och en del säger nej. Nej-sägarna motiverar detta med att dessa insekter påverkas på något sätt av ljuset inomhus,
andra säger att det är förhållandet mellan syre och andra beståndsdelar i luften som gör att de inte kan bitas inomhus. Låter som en konstig förklaring! Mygg och knott har ju, som alla vet inga problem att attackera inomhus. Vore mycket intressant att få ett väl underbyggt svar på detta för att få slut på dessa diskussioner.

Det låter helt orimligt att de skulle förlora förmågan att bitas bara för att de är inomhus. Att det däremot inte gör det i särskilt stor utsträckning kan ha flera förklaringar, och är säkert riktig. Utan att ha några närmare fysiologiska data att stödja det med, så är min uppfattning av ’blinningar’ (egentligen blindbromsar, i släktet Chrysops), och andra bromsar också för den delen, dör ganska fort inomhus vilket får mig att tro att de är känsliga både för höga temperaturer och för uttorkning. Om det stämmer, åtminstone så långt att inomhusklimat är besvärligt för djuren, kunde det förklara varför de inte är så intresserade av att suga blod inomhus (även om det skulle lösa åtminstone uttorkningsproblemet). Mygg är ju ofta kvälls- och nattaktiva (åtminstone inomhus…), och då är det både svalare och fuktigare. Kanske har jag fel – detta är rena spekulationer.

-Andreas Nord

januari 22, 2018

Inlägget postades i

Djur