Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Bajs eller frö?

Gallstekeln Biorhiza pallida lever på ek och ger där upphov till typiska galler med detta utseende. Inuti galler lever stekelns larver. Under högsommaren kläcker dem från gallerna och parar sig. Därefter gräver honorna ned sig i marken och lägger ägg på tunna ekrötter. Det ger upphov till en gallbildning på rötterna. I dessa galler finns det bara honor, och de utvecklas i gallerna under vintern. På våren klättrar den nya generation upp (dessa honor saknar vingar) och lägger både han-ägg och hon-ägg på de nya ekknopparna. Eftersom dessa honor inte parat sig innan äggläggningen, är det som händer nu alltså ”jungfrufödsel”. Därefter börjar cykeln om på nytt.

Vi bor under en ek där det ofta sitter duvor. En ekorre är också bofast. Ner till oss ramlar väldigt många ekollon men också dessa mystiska små ting. De ser ut som en liten hoptorkad frukt, men inuti är det mer som torv. Vad sjutton kan det vara?

Hälsningar från mamma Clara och Björn, 8 år

Nejdå, det är inget bajs, och heller inte något frö. Det är istället en barnkammare som en liten insekt – en så kallad gallstekel – har orsakat. Olika gallsteklar lägger sina ägg på växterna och larverna injicerar sedan en kemikalie som får växten att bilda som en cancersvulst. Inuti den lever gallstekelns larver. När det är färdigutvecklade förpuppas de inne i gallen och stekeln gnager sig sedan ut. Det är dessa ”kläckhåll” ni ser på en av era galler. Livscyklerna hos olika gallsteklar är ofta komplicera och mycket intressanta, så det är roligt att ni fått se delar av det på nära håll.

Jag är inte säker på just vilken gallstekel det rör sig om, men jag tycker att det mest ser ut som potatisgaller som orsakas av den vanliga arten Biorhiza pallida. Den lever bara på ekar och har en spännande livscykel som vi har skrivit om på den här länken. Flera andra gallsteklar lever också på ek, särskilt arter i släktet Andricus. Här finns tidigare inlägg och bilder på Andricus-galler. Så – som ni ser är det alldeles rimligt att ni hittade detta under just en ek!

– Andreas Nord

mars 15, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *