Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vita knölar på ekollonens rötter – vad kan det vara?

De unga forskarna som undersöker hur ekollons groning påverkas av mängden näring har gjort en spännande observation – det är fullt med vita knölar på ekollonens rötter. Vad kan det vara? Just dessa ekollonen fotograferades utanför Lysekil på västkusten. Bilden är tagen av W. Carter.

Vi gör ett gymnasiearbete där vi odlar ekollon i hästgödsel med olika koncentrationer. Ekollonen står i vatten med olika mängd hästgödsel, och en grupp har bara vatten, men ekollonen har alltså ingen jord. Alla har fått rötter men många har också fått som vita ’knölar’ på rötterna. Vi har googlat och frågat vår lärare men inte fått något svar, annat än att vår lärare misstänker att det är insektsägg. De förekommer i alla koncentrationer, även på ekollonen i endast kranvatten. Är det insektsägg eller vad är det för något?

Det är såklart nästan omöjligt att svara på utan en bild, men jag vågar säga med ganska stor säkerhet att det inte rör sig om några insektsägg. Ekollon är förvisso omtyckta av en del småkryp, men då är det själva fröet som är av intresse, inte rötterna som senare slår ut från det. Dessutom är insekter som lever på ek och ekollon av nödvändighet landlevande, och skulle alltså inte lägga ägg i vatten. Till sist är det också rimligt att ni faktiskt skulle sett de äggläggande insekterna, om det nu faktiskt vore insektsägg.

Vissa växter, till exempel olika ärtväxter, har knölar (noduli) med symbiotiska bakterier på sina rötter. Bakterierna fixerar kväve från atmosfären till växten. Såvitt jag vet finns ingen sådan symbios hos ekar. En annan anledning till knölar på rötterna är så kallade ”galler”, en slags svulst som orsakas av insekter eller kvalster och som fungerar som djurens ”barnkammare”. Det finns faktiskt rotgaller hos ek. Dessa orsakas av en liten stekel som heter Biorhiza pallida. Det är den här insekten som orsakar de ”galläpplen” som är vanliga att hitta på ekar. Men Biorhiza pallida har många fler strängar på sin lyra. Under högsommaren kläcker insekterna från galläpplena och parar sig. Därefter gräver honorna ned sig i marken och lägger ägg på tunna ekrötter. Det ger upphov till en gallbildning på rötterna. I dessa galler finns det bara honor, och de utvecklas i gallerna under vintern. På våren klättrar den nya generation upp (dessa honor saknar vingar) och lägger både han-ägg och hon-ägg på de nya ekknopparna. Eftersom dessa honor inte parat sig innan äggläggningen, är det tal om ”jungfrufödsel”. Väldigt spännande, men inte heller något som rimligtvis kan förklara knölarna på rötterna från era ekollon.

Kan det inte helt enkelt handla om att det som ser ut som knölar bara är nya sidorötter som är på väg?

– Andreas Nord

februari 14, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *