Vissa vill återuppliva sedan länge utrotade djur som mammuten. Varför återupplivar man inte djur som nyligen dött ut, som pungvargen? DNA från pungvargar finns ju i tex uppstoppade exemplar. Är det praktiskt svårt (vems livmoder ska den växa i)? Eller är det ekonomiskt eller etiskt problematiskt?
Det finns faktiskt flera försöka som pågår där forskare på olika sätt försöker återskapa arter som har dött ut nyligen. Ett av dem är ett projekt där man arbetar med pungvargen som utrotades i Tasmanien 1936. Det finns uppstoppade djur kvar, men cellerna och arvsmassan i dem är lika döda som i exempelvis mammutar som legat nedfrusna i tundran. Det betyder att cellerna inte går att använda för att exempelvis klona pungvargen. Men genom att analysera den fragmenterade arvsmassan kan man hitta de gener som skiljer pungvargen från sin nära släkting, den tasmanska pungdjävulen. Tanken är sen att använda genteknik för att bygga om pungdjävulen så att den får samma gener som pungvargen.
Det är ett projekt som är både dyrt och tar lång tid, och det finns fortfarande steg i processen som inte är vetenskapligt utvecklade ännu. Men det är möjligt att det kan komma att gå att göra i framtiden. De etiska problemen handlar både om hur de enskilda djuren skulle må och risker för biverkningar och lidande, men också om vad som skulle hända med en återskapad art. Vore det rätt att släppa ut den i det vilda eller kommer den att alltid leva i djurparker? Det är frågor som fortfarande inte har något svar.
-Gästinlägga av Torill Kornfeldt, författaren av Mammutens återkomst