
Jag har en fråga om artbildning. Vid något tillfälle framträder ju vårt släkte Sapiens. Om jag förstått rätt så finns det inte ett specifikt ögonblick då den första människan föds utan det rör sig snarare om en period då små gradvisa förändringar leder till det nya släktet. Skulle någon av er kunna förklara detta lite bättre? Det är svårt att greppa.
Det är vanligt att tycka att det är svårt att förstå. Problemet är att artbildning är en process som tar tid. Man kan inte riktigt hitta en speciell punkt där det sker. Du kan jämföra det med fosterutveckling. Ett befruktat ägg kallas för embryo fram till den nionde veckan, sedan kallas det ett foster fram till födseln. Men det finns inget magiskt i övergången från embryo till foster eller foster till spädbarn, utan fosterutvecklingen är en kontinuerlig process.
Det är samman sak med artbildning. Om två populationer inte kan föröka sig med varandra brukar man kalla dessa för två olika arter. Men det finns en massa mellanstadier, allt från att två populationer bara ser lite olika ut, till att de undviker att para sig med varandra, till att de producerar hybrider som är sterila eller har sämre överlevnad. Att inte kunna para sig över artgränser kallas för reproduktiv isolering, och det byggs upp kontinuerligt allt eftersom två populationer blir mer och mer olika varandra. Se bilden ovan, som visar hur två olika populationer tar form och slutar para sig med varandra.
När det gäller människans evolution vet vi att moderna människor och neandertalare (som brukar betraktas som olika arter) kunde få barn tillsammans, men att det verkar inte ha skett speciellt ofta. Det tyder på att det fanns ett ganska stort mått av reproduktiv isolering mellan oss och neandertalarna. Vi hade blivit så olika att vi inte längre var riktigt kompatibla.
-Jessica Abbott