Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Är män mer smärtkänsliga?

En kvinna som kliar sin rygg. Målning av Dégas.

Är men känsligare i ryggen än kvinnor? Hur sitter känsel celler i ryggen? Var kan jag hitta den information? Är nyfiken på hur det fungerar överhuvudtaget.

Människor och andra djur har celler som känner av smärta överallt i kroppen. De kallas för nociceptorer, eller smärtreceptorer i vardagligt tal. Smärtreceptorer i huden gör att man känner om man t.ex. har lagt handen på en varm platta, medan smärtreceptorer i muskler eller organ gör att man kan känna om man har ont inuti kroppen, t.ex. i ryggen. Lite förenklat kan man säga att smärtreceptorn sänder information till sin ”cellkropp” som finns i något som kallas för dorsalrotsganglier i nära anslutning till ryggmärgen. Därifrån slussas signalen in i ryggmärgen och vidare till hjärnan, och sedan bestämmer kroppen vad som ska göras. Ibland registreras smärtan som något som gör ont, och man kanske tänker på att inte stödja på en öm fot, och ibland reagerar kroppen instinktivt innan man själv hinner tänka, t.ex. genom att man snabbt rycker bort en hand man lagt på spisen.

Om män lättare får ont i ryggen än kvinnor vet jag inte, men jag tror att det är osannolikt. Däremot upplever olika personer smärta väldigt olika. Det som gör ont på mig gör kanske inte ont på dig, och vice versa. Det finns också människor som inte kan registrera smärta överhuvudtaget. Det är en allvarlig, eller åtminstone mycket besvärande, åkomma. Det kan t.ex. leda till att man inte flyttar sin hand från den där varma plattan innan det börjar lukta bränt och man redan skadat sig allvarligt, att man inte känner om man trampar på en spik eller glasbit, osv. 

Om du vill läsa lite mer om hur smärta fungerar och registreras hos djur kan du följa länken nedan. Texten är lite teknisk, men ändå ganska överkomlig, tycker jag.

https://stud.epsilon.slu.se/1694/1/balster_m_100924.pdf

-Andreas Nord

Det finns faktiskt väldigt ny forskning som visar att det kanske finns skillnader i hur hanar och honor känner av smärta. Se https://www.nature.com/articles/d41586-019-00895-3. Försök på möss visar att smärtalstring hos vissa celler kan se lite olika ut hos hanar och honor, och att de därför kan reagera olika på t.ex. nålstick. Det innebär inte nödvändigtvis att smärtan upplevs som svårare hos det ena eller det andra könet, men kan kanske förklara varför smärtstillande medel verkar funka lite bättre hos vissa individer. Jag håller dock med Andreas om att de individuella skillnaderna är förmodligen större än några skillnader mellan könen.

-Jessica Abbott

maj 13, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade