Vad finns det för bevis för att GMO skulle vara skadligt för antingen människor eller djur?
Det här är en komplex fråga som måste besvaras ur flera aspekter. Om vi börjar med att fundera på frågan ur ett rent konkret perspektiv så finns det mig veterligen inga vetenskapligt hållbara bevis på att GMO är farligt för människor eller djur på så sätt att det är giftigt eller sjukdomsframkallande. Det har funnits några publikationer där slutsatsen var att försöksdjur som åt GMO-grödor fick lägre vikt t ex, men dessa försök har t ex inte kunna upprepas av andra forskare och därför ogiltigförklarats. GMO-grödor har också odlats och använts kommersiellt i över 15 år på nu nästan 10% av den jodens totala odlingsareal utan att man kunnat se några negativa effekter som har berott på själva tekniken. Detta är ju egentligen inte förvånande eftersom vi ”äter” massor med DNA varje dag från både mikroorganismer (t ex youghurt), grönsaker (t ex tomatsallad) och djur (t ex kycklingfilé), utan att det påverkar oss. Rent tekniskt är en GMO-gröda en växt med en liten snutt DNA som kommer från någon annan organism.
Om vi däremot börjar fundera på olika egenskaper som man kan sätta in i en ny växt blir det betydligt svårare. Det finns en mängd egenskaper som vi vill förbättra eller införa i våra odlade växter, som t ex bättre motståndskraft mot sjukdomar eller torktålighet. Men vi kan säkert alla också tänka oss egenskaper som inte alls vore bra att få in i våra grödor, antingen för att det skulle vara en egenskap som gjorde att växten blev giftig eller för att växten skulle få en negativ inverkan på miljön eller ekosystemet. Dessa olika egenskaper skulle man i vissa fall kunna föra in i våra odlade grödor med hjälp av vanligt förädlingsarbete, men i många fall skulle det vara enklare, snabbare eller inte ens möjligt utan hjälp av GMO-tekniker. Samma aspekter gäller naturligtvis inte bara växter utan också för andra organismer. Så sammanfattningsvis tycker jag att det viktigaste är att man funderar över hur och till vad man använder tekniken för GMO…. precis som med de flesta andra tekniker.
– Carin Jarl-Sunesson
Det beror sig på vilken slags GMO det är. Genmodifiering är en teknik, och med hjälp av tex bakterien Agrobacterium tumefaciens eller en ”gene-gun” för man in DNA-sekvenser i en organism.
Man kan i princip överföra vilken gen som helst med genteknikerna, och då ingår skadliga gener, tex de som gör att gift produceras eller framkallar sjukdomar. Det som är intressant är kanske vilka av de vanligaste GMO som skulle vara skadliga.
Den praktiska användningen av GMO finns idag framförallt inom jordbruket. Den först GMO-grödan började odlas 1996. Fast man kan sätta in i princip vilken egenskap som helst i vilken organism som helst, så är det 4 grödor (soja, majs, bomull och raps) och 2 egenskaper (herbicidtolerans och insektsresistens) som är de som används på majoriteten av åkrarna där GMO odlas.
Herbicidtoleransen innebär att grödan tål ett ogräsbekämpningsmedel, tex. RoundUp (glyfosat). Glyfosat är giftigt mot ogräs och som alla ogräsmedel finns det föreskrifter med hur man ska handskas med det. Det är även giftigt mot tex grodor, men jämfört med andra ogräsmedel så bryts det ner snabbare och är mindre akutgiftigt. Det är alltså inte den glyfosatoleranta grödan i sig som är giftig, utan bekämpningsmedlet.
Eftersom glyfosattoleranta grödor är de allra vanligast herbicidtoleranta grödorna, skriver jag lite mer om dem. Det pågår hela tiden en utveckling av ogräsbekämpningsmedel, för att man vet att ogräsen så småningom blir resistenta mot dem. Då får man spruta fler gånger och med högre koncentration, och det är mera skadligt för miljön, både djur som insekter och grod-och kräldjur, men också att man hittar bekämpningsmedlet i grundvattnet. Glyfosat blev väldigt populärt eftersom det är ett ganska milt ogräsmedel jämfört med äldre preparat. Nackdelen är att det användes på stora ytor, och då började ogräsen bli resistenta.
De insektsresistenta grödorna är framtagna för att ersätta besprutning med insektsmedel. Den vanligaste formen är Bt-grödor, där man använder protein från bakterien Bacillus thuringiensis (Bt). Proteinet gör att grödan tål angrepp från skadedjur som fjärilslarver eller skalbaggar. Den genmodifierade grödan som utrycker Bt är då skadlig för skadedjuret. Frågan är om det också är skadligt för andra djur. Detta har det gjorts många undersökningar på. För insekter som är nära släkt med skadedjuret kan det vara skadligt med Bt. I flera studier har man sett skadliga effekter (sämre tillväxt eller lägre överlevnad) i lab, men inte när man undersöker samma sak ute i naturen. Författarna förklarar detta med att ute i naturen kan det finnas andra processer som påverkar djuren. Olika studier har visat olika effekter, vissa visar inga effekter och andra visar att det är skadligt. Det man kan säga är att i många djur ser man inte särskilt stora effekter av Bt, men i vissa grupper så är det skadligt.
Överlag kan man säga att det är när GMO-grödor används över stora ytor eller flera år efter varandra som det blir problem, som resistenta ogräs eller skadedjur.
Effekter på människans hälsa undersöker man alltid innan en GMO får lov att släppas ut på marknaden. Det är det första man konrollerar, särskilt när det är växter som används som mat och foder. I Sveige är det Livsmedelsverket som ahr ansvar, och i EU är det European Food Safety Authority (EFSA). De ahr en särskild GMO-panel som behandlar nya GMO-grödor och om de ska få importeras till EU (till foder eller annat) eller odlas här (http://www.efsa.europa.eu/en/panels/gmo.htm).
En kritik som framförs mot EFSAs studier av om en GMO är skadlig eller ej är att studierna inte är tillräckligt långvariga. EFSA kan begära matningsförsök med tex råttor som varar i veckor eller månader. Allmänheten är intresserad av vad som händer människor eller djur som äter GM-mat under flera åt. Här är det igen fråga om vilken egenskap som uttryck i GMOn. Är det ett insektsgift eller är det tex. förhöjd andel av vitamin A eller högre oljehalt i raps? Ett franskt forskarlag (Séralini med kollegor) gjorde en tvåårig studie med råttor som de matade med en RoundUp-resistent majssort (NK603). Råttorna utvecklade stora tumörer och när resultaten presenterades fortsatte diskussionen om ifall denna majs var skadlig för människor och djur eller ej. Andra långtidsstudie hade inte hittat några skadliga effekter. Många forskare ansåg att den franska studien inte gav pålitliga data, tex. eftersom den typen av råttor som de använde inte var avsedda för långtidsstudier och ändå ofta utvecklade tumörer när de blev äldre. Man tyckte även att det var för få råttor i försöket. Denna situation, där olika studier ställs mot varandra, gör att det är svårt att kunna svara på om GMO är skadliga för människor eller djur. Jag tycker att de görs bra utvärderingar av om en ny gröda är skadlig för hälsan, och att det görs lika noggranna undersökningar på GMO-grödor som på andra nya livsmedel. Effekter på djur är ofta inte stora, men det finns djurgrupper som minskat i tillväxt eller där fler dött när de utsatt för Bt-grödor. Det är inte så konstigt eftersom Bt är et insektsgift, och har man nära släktskap med skadeinsekten är det troligt att man kan påverkas negativt. Frågan är då om det är mer eller mindre negativa effekter på miljön med att odla en viss GMO jämfört med att använda tex. ett insektsgift. Det är också viktigt att knyta an till sammanhanget. Små ytor ger en helt annan effekt på människor, djur och miljö än storskalig intensiv odling. Detta är sammankopplat med GMO-grödorna.
Tillämpningen av GMO kommer nu i olika sammanhang. Ett är för mikroorganismer. Där är det mindre kontroversiellt eftersom det sker i slutna system inomhus. GM bakterier används för produktion av insulin och olika proteiner mm.
För att sammanfatta så tycker jag det är viktigt hålla isär olika typer av GMOs, eftersom det är en teknik för genöverföring som leder till väldigt olika organismer. Uttrycker växten ett gift så kommer effekten att vara annorlunda än om den uttrycker högre halt av ett vitamin, effekter av mikroorganismer i kolvar på ett labb är annorlunda än om genmodifierad lax planteras ut i naturliga system. Därför kommer vissa GMO att vara skadliga för dur och människor och andra inte. De som man använder testas dock noga, men man ska vara klar över vilken egenskap det är som man har satt in i organismen.
– Gästinlägg av Tina D’Hertefeldt, forskare på Biologiska Institutionen och expert på GMO.