Vad skiljer barrträdspollen från lövträdspollen som gör att man sällan hörtalas om barrträdspollenallergi?
Det stämmer att man kan vara allergisk mot barrträdspollen, men att det är betydligt ovanligare än allergier mot lövträd. Man kan också vara allergisk mot pinjenötter, men då artar det sig mer som en typisk nötallergi. Så varför blir vi sällan allergiska mot barrträdspollen? Det korta svaret verkar vara att vi vet inte. Jag måste erkänna att jag hittar inga specifika uppgifter om just barrträd kontra lövträd, men överlag så har vi ganska dålig kolla på vilka egenskap gör att ett protein blir mer sannolikt allergiframkallande. Det finns många olika egenskaper som har förknippats med allergiframkallande, men det finns alltid undantag där vissa proteiner har samma egenskap men är inte allergiframkallande, så det är förmodligen en kombination av olika egenskaper. Vill man läsa mer om det finns det en (ganska teknisk) artikel om allergiframkallande egenskaper här.
-Jessica Abbott